ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 03 Αυγούστου 1977, o Λιούις Κόρνφελντ, πρόεδρος της αλυσίδας καταστημάτων RadioShack (που ανήκουν στην Tandy) ανακοινώνει έναν από τους πρώτους desktop υπολογιστές της ιστορίας, που μαζί με τους Apple II και Commodore VIC-20, συνθέτει την «Αγία Τριάδα των home computers» (σύμφωνα με το περιοδικό Byte): Τον Tandy TRS80.

TANDY TRS80Το λογότυπο TRS-80, παρά την διακωμώδησή του από τους ανταγωνιστές ως «Trash-80» (Σκουπίδι-80), καθιερώθηκε ως συνώνυμο των περισσότερων υπολογιστών, όλων των κατηγοριών (από desktop έως pocket computers) της Tandy, για όλη τη δεκαετία του ’80. 

Ο σχεδιασμός του TRS80 βασίστηκε σε ασφαλείς και δοκιμασμένες συνταγές, χωρίς ιδιαίτερη έμπνευση. Στη θέση του επεξεργαστή επελέγη ο δημοφιλέστατος τότε Zilog Z80Α, ενώ ο υπολογιστής δεν διέθετε καν γραφικά. Το μόνιτορ που τον συνόδευε, δεν ήταν τίποτε περισσότερο παρά μία ασπρόμαυρη τηλεόραση διαγωνίου 12» της RCA χωρίς το tuner της. Στην ROM των 4ΚΒ ενσωματωνόταν μία εντελώς βασική έκδοση της γλώσσας προγραμματισμού Basic. Τέλος, χρησιμοποιούσε απλό κασετόφωνο για την φόρτωση του software. Σε αυτήν την σύνθεση (υπολογιστής-πληκτρολόγιο, οθόνη και κασετόφωνο), ο TRS-80 είχε τιμή 599 δολαρίων(399 μόνο ο υπολογιστής).

Η εμπορική επιτυχία του TRS-80 είναι ταχύτατη και χάρη στην υποστήριξη σε περιφερειακά που αποκτά τους μήνες που ακολουθούν την κυκλοφορία του.

Το Tandy TRS 80 model 1 ήταν το πρώτο μέλος μιας από τις πιο διάσημες οικογένειες υπολογιστών. Ήταν ένας από τους πρώτους οικιακούς υπολογιστές και ξεκίνησε ταυτόχρονα με διάσημους υπολογιστές όπως το Apple II ή το Commodore PET. Οι ανταγωνιστές της Tandy όταν αναφερόταν σε αυτό το ονόμαζαν με το παρατσούκλι «Trash-80».

Για τo TRS-80 οι μηχανικοί της Radio Shack πριν καταλήξουν στην χρήση του Επεξεργαστή Ζ80 δοκίμασαν αρκετούς επεξεργαστές (SC/MP, PACE, 8008, 8080) αλλά τελικά επικράτησε ο Z80.

Για την εμφάνιση της εικόνας χρησιμοποιούσε μονόχρωμο σήμα AV για τηλεόραση ή monitor. Αρχικά είχε την Basic Level 1 (μαζί με την ROM 4KB), αλλά λόγω κάποιων προβλημάτων αντικαταστάθηκε άμεσα με την Basic Level 2 (μαζί με την ROM 12KB).

Για να αντισταθμίσει τα λίγα «χαρακτηριστικά» του, η Tandy ανάπτυξε αρκετά Interface επέκτασης που έδιναν επιπλέον 16kb ή 32kb RAM, δύο υποδοχές μονάδας ταινίας, μια θύρα εκτυπωτή, ένα ελεγκτή δισκέτας, μια σειριακή θύρα και ένα πραγματικό ρολόι του χρόνου. Κατασκευάστηκαν και σκληροί δίσκοι με χωρητικότητα 5MB / 10MB ή 15 ΜΒ.

Οι χρήστες που διέθεταν οδηγό δισκέτας ή σκληρό δίσκο, μπορούσαν να εργαστούν και στο λειτουργικό σύστημα TRS DOS, επειδή όμως είχε πολλά bugs, οι χρήστες προτιμούσαν το NEW DOS από την Apparat, αυτό το OS ήταν από το 1978 το επίσημο λειτουργικό για TRS 80.

Επίσης τo 1981 ο TRS-80 κατέρριψε έναν μύθο, όταν στην 35η επέτειο της δημιουργίας του ENIAC έγινε η εξής κόντρα: ο ENIAC συναγωνίζεται έναν ταπεινό Radio Shack TRS-80 στον τετραγωνισμό όλων των ακέραιων αριθμών από το 1 έως το 10000. Ο ENIAC χρειάζεται μόλις 6 δευτερόλεπτα, όμως ο TRS-80 θα ολοκληρώσει τις πράξεις σε 0,3 δευτερόλεπτα, καταρρίπτοντας έτσι ένα μύθο και δείχνοντας ότι οι Home micros είχαν περάσει πλεόν στην αντεπίθεση!

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Όνομα : Tandy TRS-80 model 1
Κατασκευαστής : Tandy Radio Shack
Τύπος : Οικιακός Υπολογιστής
Χώρα : U.S.A.
Έτος κατασκευής: 1977
Γλώσσα Προγραμματισμού : Basic Level 1 (4k ROM models)/Basic Level II (12k ROM models)
Πληκτρολόγιο : Πλήρες πληκτρολόγιο, 53 πλήκτρων, με προαιρετικό αριθμητικό πληκτρολόγιο
Επεξεργαστής : Zilog Z80
Ταχύτητα : 1.77Mhz
Ram : 4 kb / 16 kB
VRam1 kb
Rom : 4 kb (Basic Level 1) ή 12kb (Basic Level 2)
Κείμενο : 32 x 16, 64 x 16
Γραφικά : 128 x 48
Χρώματα : Μονόχρωμο
Ήχος : Κανένας
Ι/Ο ports : Monitor, cassette interface, expansion port
Λειτουργικό σύστημα : TRS DOS – NEW DOS

Tandy TRS80 Tandy TRS80
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>