ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 03 Ιουλίου 1991, o αντιπρόεδρος της IBMΤζιμ Κανναβίνο, υπογράφει τη συμφωνία με τον CEO της AppleΤζον Σκάλι, που βάζει τα θεμέλια για την μελλοντική συνεργασία των δύο εταιρειών και την ανάπτυξη υπολογιστών της Apple βασισμένους στoυς RISC επεξεργαστές της ΙΒΜ. Πρόκειται για την περίφημη πλατφόρμα PowerPC, στην οποία θα προστεθεί αργότερα και η Motorola που είναι παραδοσιακός συνεργάτης της Apple. Με τη συμφωνία αυτή ξεκινά και μία προσπάθεια προτυποποίησης σε επίπεδο hardware, βασισμένο στoυς RISC επεξεργαστές της ΙΒΜ, και λειτουργικού συστήματος. Έτσι, οδηγούμαστε στην στρατηγική συνεργασία AIM (Apple-IBM-Motorola) που θα υπογραφεί τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς.

PowerPC

Ο πυρήνας του πρώτου PowerPC (PPC 601). Κατασκευάστηκε τον Οκτώβριο του 1992.

Στις αρχές του 1990 η ΙΒΜ, επιδιώκοντας την κατασκευή του ταχύτερου μικροεπεξεργαστή της αγοράς, επενδύει πάνω στην αρχιτεκτονική RISC (Reduced Instruction Set Computing) αναπτύσσοντας την πλατφόρμα POWER(Performance Optimization With Enhanced RISC). Eκείνη την εποχή και η Motorola επένδυε στην αρχιτεκτονική RISC, αλλά χωρίς επιτυχία. Ταυτόχρονα παραδοσιακή συνεργάτης της, Apple, η οποία βάσιζε τα συστήματά της ως τότε στη σειρά 680x της Motorola που ήταν αρχιτεκτονικής CISC, επιδίωκε κι εκείνη να κάνει τη μετάβαση στη RISC. Να σημειώσουμε ότι εκείνη την εποχή η αρχιτεκτονική RISC θεωρούνταν το μέλλον των επεξεργαστών, καθώς, με όρους υπολογιστικής ισχύος, οι επιδόσεις των επεξεργαστών RISC ήταν ανώτερες των αντίστοιχων CISC. Κάτι που πιστευόταν ότι θα υπερκάλυπτε τα μειονεκτήματα των RISC σε ό,τι αφορά τον τομέα του προγραμματισμού. Κατά συνέπεια, η πρόταση της IBM έρχεται την καταλληλότερη στιγμή και υποστηρίζεται θερμά από τους άλλους δύο συνεργάτες της ΑΙΜ.

Έως και τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000 η Apple βασίζει όλα της τα workstations στην πλατφόρμα PowerPC. Εδώ, ένας Power Mac G5 (πέμπτης γενιάς) με διπλό επεξεργαστή.

Αποτέλεσμα της συμφωνίας η ανάπτυξη της πλατφόρμας PowerPC, που περιλάμβανε τους επεξεργαστές POWER μαζί με μία σειρά κοινών προτύπων σε ό,τι αφορά τη συμβατότητα μεταξύ 32μπιτης (προηγούμενης) και 64μπιτης τεχνολογίας, τη διαχείριση της μνήμης, το σετ μικροεντολών κ.α. Πάνω σε αυτήν βασίστηκαν όλα τα workstations της Apple (Power Macintosh) της δεκαετίας του ’90, ενώ από το 2000 έως το 2006, οι τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς PowerPC, φιλοξενούνταν και από τα απλά Macintosh, desktop και laptop. Πέρα όμως από την Apple και την ΙΒΜ, το πρότυπο αυτό θα βρει κι άλλους υποστηρικτές, κυρίως στο χώρο του gaming, με τα Nintendo Gamecube και Wii να υιοθετούν απευθείας επεξεργαστή PowerPC, αλλά και τον επεξεργαστή Cell του Sony PS/3 να βασίζεται στον πυρήνα των POWER επεξεργαστών.


Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>