ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 01 Απριλίου 1976, ιδρύεται από τους Στιβ ΤζομπςΣτιβ Γουόζνιακ και Ρόναλντ Γουέιν η Apple Computer, η οποία ένα χρόνο αργότερα θα πάρει και το τελικό της όνομα, Apple, σκέτο. Η πιο δημοφιλής σήμερα εταιρεία υπολογιστών, ξεκίνησε τη «ζωή» της στο γκαράζ του Τζομπς.

Το πρώτο λογότυπο της Apple Computer, κάθε άλλο παρά μινιμαλιστικό ήταν.

Το σχετικά συνηθισμένο σενάριο που θέλει αμερικάνικες εταιρείας τεχνολογίας να γεννιούνται μέσα σε ένα γκαράζ, στην περίπτωση της Apple είναι εκείνο με την πιο θριαμβευτική εξέλιξη. Από το ξύλινο κιτ του Γουόζνιακ, με έμβλημα το μηλαράκι, έως την εποχή των iMac, iPod, iPad και βέβαια iPhone, η εξέλιξη της Apple έχει -χωρίς υπερβολή- κινηματογραφική πλοκή. Ίντριγκες, εσωτερικοί ανταγωνισμοί, παγκόσμιες επιτυχίες και τραγικά καταστροφικές αποφάσεις. Η ψυχρή αλήθεια είναι ότι η Apple δεν έχει καμία σχέση με αυτό που φαντασιώνονται οι περισσότεροι πολίτες των ΗΠΑ, όπου θεωρείται (με μετρήσιμα στοιχεία) η πιο «αγαπητή εταιρεία«. Θα ήταν αδύνατο να στριμώξουμε σε μία ανάρτηση την ιστορία της πιο πολύτιμης σήμερα εταιρείας, σύμφωνα με το «Best Global Brands report«.

Συμπυκνώνουμε λοιπόν σχεδόν σαράντα χρόνια ιστορίας σε ένα συνοπτικό χρονολόγιο, αναφέροντας ότι σήμερα η Apple βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της λίστας Forbes 500 και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής προϊόντων πληροφορικής και τρίτη στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων και smartphones.



ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ APPLE

Apple logo (1976)

1976 – Ολοκλήρωση του Apple I και έναρξη πωλήσεων, προς 666 δολάρια το κιτ. Ιδρύεται η Apple Computer από τους ΤζομπςΓουόζνιακ και Γουέιν.

1977 – Η εταιρεία παίρνει το σημερινό της όνομα, Apple. Μπαίνει σε παραγωγή ο Apple II. Θα παραμείνει στην αγορά, μέσω νέων διαδοχικών μοντέλων, για 15 χρόνια.

1980 – Ο Apple III αποτελεί την πρώτη μεγάλη εμπορική αποτυχία της εταιρείας και καταγράφεται ως ένα από τα πιο αποτυχημένα προϊόντα της.

1983 – Μπαίνει στην αγορά η Lisa. Το πιο καινοτόμο σύστημα της εποχής του, με γραφικό περιβάλλον και ποντίκι. Η τιμή των σχεδόν 10.000 δολαρίων αποδεικνύεται απαγορευτική.

Apple Macintosh 128k

1984 – Λανσάρεται ο Macintosh 128k με μία πανάκριβη τηλεοπτική καμπάνια «1984», σκηνοθετημένη από τον Ρίντλεϊ Σκοτ. Καταφέρνει όσα δεν πέτυχε η Lisa και οι υπολογιστές Mac συνεχίζουν ακάθεκτοι έως και σήμερα.
Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και ο Apple IIc. Το πρώτο σύστημα portable κι εκείνο που εισήγαγε τον πολύ κομψό σχεδιασμό Snow White στους υπολογιστές της εταιρείας.

1985 – Σύγκρουση του Τζομπς με την Σκάλι. «Ανταρσία» στο ΔΣ της εταιρείας, το οποίο αναγκάζει τον Τζομπς σε παραίτηση. Το βασικό ιδρυτικό στέλεχος της Apple, ιδρύει άμεσα την NeXT.

1986  – Κυκλοφορεί το τελευταίο μοντέλο της σειράς Apple II. Ο ιδιαίτερα ισχυρός IIGS είναι και ο μόνος 16μπιτος υπολογιστής της οικογένειας. O Στηβ Τζομπς αγοράζει την Pixar.

1987 – O Mac αποκτά χρώματα στην έκδοση Macintosh II.

1988 – Έναρξη μίας μακρόχρονης δικαστικής διαμάχης μεταξύ Apple και Microsoft για τα πνευματικά δικαιώματα των Windows.

1989 – O Mac γίνεται φορητός, με την έκδοση Portable.

1990 – Παρουσίαζεται ο Macintosh Classic. Ο πρώτος Mac με τιμή κάτω από 1.000 δολάρια.

1991 – Το PowerBook που αντικαθιστά τον Macintosh Portable είναι το πρώτο subnotebook της Apple. Συμμαχία των Apple, Motorola και IBM (AIM) για την κατασκευή των RISC επεξεργαστών PowerPC.

1992 – Εποχή κάμψης. Η εταιρεία προσπαθεί να τονώσει την αγορά με τους Performa, οι οποίοι διατίθενται πλέον από πολυκαταστήματα. Οι νέες όμως ονοματοδοσίες δημιουργούν σύγχυση στο κοινό.

Apple Newton

1993 – Δεύτερη σημαντική αποτυχία της Apple. Το Newton θεμελιώνει τον ορισμό του PDA, αλλά έρχεται πολύ νωρίς σε μία ανέτοιμη να το υποδεχτεί αγορά. «Τίτλοι τέλους» και για τον Σκάλι, που αντικαθίσταται στην κεφαλή της εταιρείας από τον Σπίντλερ.

1994 – H Apple χάνει την δίκη εναντίον της Microsoft για τα πνευματικά δικαιώματα των Windows. Τα Power Macintosh σηματοδοτούν τη μετάβαση από τους «γηραιούς» επεξεργαστές MC680x0 στους ολοκαίνουριους PowerPC.

1996 – Συνεχίζει η παρακμή της εταιρείας. Ο Αμέλιο αντικαθιστά τον Σπίντλερ, αλλά η πτωτική πορεία συνεχίζεται, με νέες απολύσεις και αύξηση των απωλειών. Ο ίδιος ο Αμέλιο εμπλέκεται σε σκάνδαλο που θα εξοργίσει το κοινό της Apple.
Την ίδια χρονιά σημειώνεται και η τρίτη σοβαρή αποτυχία της Apple, που ακούει στο όνομα Pippin@World. Μία καταστροφική προσπάθεια εισόδου στις παιχνιδιομηχανίες, σε συνεργασία με την Bandai.

Apple iMac

1997 – H μεγάλη επιστροφή του Στηβ Τζομπς στην Apple, αμέσως μετά την εξαγορά της NeXT. Η Microsoft σώζει την Apple από την οικονομική καταστροφή, με ένεση ρευστότητας ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

1998 – Την επιστροφή του Τζομπς ακολουθεί το επιτυχημένο επαναλανσάρισμα της οικογένειας Macintosh, με εντελώς νέο σχεδιασμό και επίσης νέο γενικό τίτλο iMac.

1999 – Τα Apple iBook επεκτείνουν τον νέο πολύχρωμο σχεδιασμό των iMac και στα notebooks της εταιρείας.

2001 – Κυκλοφορία του πιο δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος της Apple, του Mac OS X. Λανσάρισμα του iPod σε συνδυασμό με την υπηρεσία iTunes.

2003 – Το iTunes αποκτά και διαδικτυακό κατάστημα, ονόματι iTunes Music Store. Σταδιακή αλλαγή σχεδιασμού με βάση το αλουμίνιο, με απαρχή το Powerbook G4.

2005 – Παρουσιάζεται το Mac Mini. Με διαστάσεις 17×17 εκατοστά είναι ο μικρότερος ως τότε desktop Macintosh.

2006 – Δεύτερη αλλαγή στην πλατφόρμα των Mac και τέλος των PowerPC. Πλέον μπαίνουν κι αυτοί στη μεγάλη οικογένεια των υπολογιστών με αρχιτεκτονική x86 της Intel.

2007 – To iPhone επαναλαμβάνει (στο πολλαπλάσιο) το θρίαμβο του iPod και γίνεται συνώνυμο των smartphone, παρόλο που ουκ ολίγοι είχαν προδικάσει την αποτυχία του.

2008 –  Παρουσίαση του iPhone 3G.

2010 – Στις 27 Ιανουαρίου η Apple παρουσιάζει το iPad. Γίνεται ο ορισμός των tablet. Δεκαεπτά χρόνια μετά το Newton, η αγορά είναι πλέον πανέτοιμη να υποδεχτεί μία τέτοια συσκευή. Μπαίνει σε κυκλοφορία και το iPhone 4.

2011 – 5 Οκτωβρίου, πεθαίνει ο Στιβ Τζομπς, μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο. Παρουσίαση του iPhone 4S.

Φυσικά ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς και συνεχίζετε μέχρι σήμερα…..



Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>