21/ 02/ 1984 | IBM ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΛΩΝΟΥ EAGLE PC
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Φεβρουαρίου 1984, η IBM μηνύει την Eagle Computer για παραβίαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς ο Eagle PC (ένας από τους πρώτους «κλώνους» του IBM-PC) αντέγραψε το BIOS του ΙΒΜ 5150, χωρίς την άδειά της.
Η Eagle Computer ήταν η δεύτερη εταιρεία, μετά την Columbia Data Products, που κατασκεύασε κλώνο του IBM-PC το 1982. Το Eagle PC ήταν πλήρως συμβατό με τον υπολογιστή της IBM, διότι η εταιρεία είχε αντιγράψει και τοBIOS (Basic Input-Output System) του IBM 5150. Το μοναδικό στοιχείο δηλαδή για το οποίο η ΙΒΜ διατηρούσε δικαιώματα, αφού το υπόλοιπο hardware, αλλά και το λειτουργικό σύστημα MS DOS, δεν ήταν ιδιόκτητα. Ταυτόχρονα όμως και εκείνο που εξασφάλιζε την 100% συμβατότητα του λογισμικού.
Τα πρώτα χρόνια και έως ότου η Phoenix Electronics βρει τον τρόπο να δημιουργήσει ένα πανομοιότυπο BIOS, με του IBM-PC (το Μάιο του 1984), χωρίς να παραβιάζει το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων, η IBM προσέφευγε στη δικαιοσύνη για να εμποδίσει την αντιγραφή του από μικρότερους κατασκευαστές. Η πρώτη και πιο γνωστή περίπτωση είναι εκείνη της Eagle Computer που δέχτηκε αγωγή από την IBM, ένα χρόνο μετά την επιτυχημένη είσοδο του Eagle PC στην αγορά. Ήταν το δεύτερο χτύπημα για την αναπτυσσόμενη Eagle, η οποία ήρθε αμέσως σε συμφωνία με την ΙΒΜ και διέκοψε άμεσα την παραγωγή του Eagle PC, προκειμένου να αποφύγει τα δικαστήρια.
Έχει προηγηθεί, τον Ιούνιο του 1983, ο θάνατος του ιδρυτή της, Ντένις Μπάρναρντ, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, την ημέρα που η εταιρεία μπήκε -με μεγάλη επιτυχία- στο Χρηματιστήριο. Το συμβάν αυτό είχε ήδη κλονίσει το προσωπικό της εταιρείας, αλλά και την μετοχή της. Αν και η Eagle Computer προσαρμόστηκε, επανασχεδιάζοντας το BIOS και κατασκευάζοντας δύο ακόμη μοντέλα PC συμβατών, η αρχική της άνοδος ανακόπηκε και έως το 1986 οδηγήθηκε στην πτώχευση.
EAGLE PC

Το Eagle PC ήταν μία πιο συμπαγής, πιο ήσυχη στη λειτουργία και -κυρίως- πιο φθηνή εκδοχή του IBM-PC
Το Eagle PC ήταν ένα παρόμοιας σύνθεσης με το IBM-PC σύστημα που βασιζόταν επίσης στον επεξεργαστή Intel 8088 και με ισόποση RAM μόλις 64 ΚΒ. Κυκλοφόρησε σε δύο βασικές εκδόσεις, ως PC1 (με ένα FDD 5,25») και PC2 (με δύο FDD 5,25» και 128 ΚΒ RAM).
Από εκεί και πέρα όμως ήταν ένα εξίσου ποιοτικό σύστημα, αλλά πιο πρακτικό, πιο συμπαγές, πιο ήσυχο στη λειτουργία και σε μερικές τεχνικές λεπτομέρειες πιο προωθημένο από το IBM-PC. Κύρια διαφοροποίηση η ύπαρξη διαφορετικού κυκλώματος γραφικών (από τη CGA του IBM 5150) με έγχρωμα γραφικά σε πολύ υψηλότερη ανάλυση (720×352 αντί για 320×200 pixels). Στις σχεδιαστικές λεπτομέρειες ξεχωρίζουν η πολύ πιο περιορισμένης διάστασης κύρια μονάδα, χάρη στα μικρότερα drives του Eagle PC, η απουσία ανεμιστήρα που καθιστούσε σχεδόν αθόρυβη τη λειτουργία του και η δυνατότητα αποθήκευσης του πληκτρολογίου στον κενό χώρο κάτω από την κύρια μονάδα.
Κι όλα αυτά σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη του υπολογιστή της IBM, ξεκινώντας λίγο κάτω από τα 2.000 δολάρια.
EAGLE PC |
|
Επεξεργαστής: 16bit Intel 8088 στα 4,77 MHz Μνήμη RAM: 64 KB (επεκτάσιμη στα 512 KΒ) Γραφικά: 720×352 pixels, 8 χρώματα Ήχος: beeper Πληκτρολόγιο: Μηχανικό QWERTY, 24 F-keys, αριθμητικό Δίσκοι: 2x FDD 5,25» 320 KB, FDD 10 MB ή 30 MB (προαιρετικά) Θύρες: 2x RS232, Παράλληλη Διαστάσεις: 42,5×51,3×45,5 εκατοστά (κύρια μονάδα + οθόνη) OS/Εφαρμογές: MS DOS, CP/M-86, GW BASIC |
Αφήστε μια απάντηση