Commodore PET 2001ScorpioGr

Ο Commodore PET 2001 (Personal Electronic Transactor) υπήρξε το αποτέλεσμα της απόφασης της Commodore να μπει στην πολύ νέα τότε αγορά προσωπικών υπολογιστών, έχοντας εξαγοράσει την κατασκευάστρια μικροεπεξεργαστών MOS Technologies και ταυτόχρονα επιλέξει σε στρατηγικό επίπεδο να διαφοροποιηθεί από το μοντέλο της Texas Instruments που «έχτιζε» ηλεκτρονικές αριθμομηχανές γύρω από τους επεξεργαστές της. Πιο συγκεκριμένα ο PET αποτέλεσε την εξέλιξη της πλακέτας ΚΙΜ-1 που είχε κατασκευάσει η Commodore ένα χρόνο πριν με βάση τον 8μπιτο επεξεργαστή MOS 6502, σε μορφή all-in-one υπολογιστή. Μία κίνηση που αποφασίστηκε αμέσως μετά την εμφάνιση του Apple I (το 1976) και είχε σαν στόχο την ολοκλήρωσή της πριν την χειμερινή CES της επόμενης χρονιάς.

Ο PET ήταν κατά συνέπεια ένα αρκετά βιαστικό πρότζεκτ, το οποίο -παρά τα προβλήματά του- ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Για το σχεδιασμό του, υπεύθυνoς ήταν ο Τσακ Πεντλ, ο άνθρωπος που σχεδιάσε και τον επεξεργαστή MOS 6502, που χρησιμοποιείται στον PET. Ο πρώτος εκείνος αρκετά στιβαρός και πλήρης υπολογιστής, είχε βιομηχανικό σχεδιασμό και παρέπεμπε σε επαγγελματικό σύστημα. Παρόλο όμως που ενσωμάτωνε και οθόνη και κασετόφωνο, όντας υπερπλήρης για τα δεδομένα της εποχής του, παρουσίαζε και προβλήματα (και ελλείψεις) λόγω νεότητας. Το πληκτρολόγιό του, τύπου «τσίχλας» (όπως το χαρακτήρισε ο αμερικάνικος Τύπος), είχε πολύ κακή αίσθηση κάνοντας την πληκτρολόγηση κειμένων πρακτικά αδύνατη. Ο PET δεν διέθετε ούτε γραφικά, ούτε ήχο. Αντί γραφικών, είχε σχεδιαστεί η επέκταση PETSCII (PET Standard Code of Information Interchange) του σετ χαρακτήρων, ώστε με τη χρήση συγκεκριμένων χαρακτήρων να αποδίδονται μπλοκ γραφικά. Την απουσία αυτή ήρθε να διορθώσει λίγο αργότερα μία ειδικευμένη κάρτα επέκτασης που επέτρεπε στον PET να αποδίδει graphics mode ανάλυσης 512×512 pixels.

Παρά τα προβλήματά του, ο PET σημείωσε γρήγορα ικανοποιητικές πωλήσεις, και η Commodore προχώρησε σε αρκετές διορθωτικές κινήσεις στα επόμενα μοντέλα. Ο PET απέκτησε ξεχωριστή θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ και του Καναδά, όντας ο υπ’ αριθμόν ένα σχολικός υπολογιστής. Από την πλευρά τους, τα πιο ισχυρά μοντέλα, των σειρών 4000 και 8000, με περισσότερη μνήμη και μεγαλύτερο μόνιτορ, ικανό να αποδώσει κείμενο 80 στηλών, κάλυπταν επαγγελματικές ανάγκες. Το κορυφαίο μοντέλο SuperPET, με 96 ΚΒ μνήμης, δεύτερο επεξεργαστή 6809 και ενσωματωμένες τέσσερις ακόμη γλώσσες προγραμματισμού (APL, COBOL, FORTRAN και Pascal) σχεδιάστηκε αποκλειστικά για εκπαιδευτική χρήση και χαρακτηρίστηκε ως Micromainframe.

Σε κάθε περίπτωση, ο PET άνοιξε την πόρτα στα επόμενα μοντέλα της Commodore, και κυρίως του Commodore 64, που θα κυριαρχήσουν στην αγορά home computers σε όλη τη δεκαετία του ’80.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Όνομα : PET 2001
Κατασκευαστής : Commodore
Τύπος : Professional Computer
Χώρα : U.S.A.
Έτος Παραγωγής: 1977
Τέλος Παραγωγής: Ιανουάριος 1985
Γλώσσα Προγραμματισμού : Commodore Basic 1.0
Πληκτρολόγιο : πληκτρολόγιο 73 πλήκτρων «chicklet» με αριθμητικό πληκτρολόγιο
Επεξεργαστής : C6502
Ταχύτητα : 1 mHz
Ram : 4 KB (πρώτη έκδοση) και αργότερα 8 KB
VRam :1 KB
Rom : 14 KB
Λειτουργίες Κείμενου : 40 x 25
Λειτουργίες Γραφικών : Καμία
Χρώματα : Μονόχρωμο
Ενσωματωμένα Media : tape recorder
Ι/Ο ports : IEEE 488, Parallel port, second, »user port» for 8-bit I/O, cassette port inside the case, rarely used
Τροφοδοτικό : Ενσωματωμένo Τροφοδοτικό

Το συγκεκριμένο μηχάνημα ΔΕΝ υπάρχει στη συλλογή μας.
Αν έχετε κάποιο και θέλετε να διασωθεί, επικοινωνήστε μαζί μας κάνοντας κλικ >>εδώ<<
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>