Apple MacintoshScorpioGr

Με τη σειρά ΙΙ και ΙΙΙ να είναι πλέον ξεπερασμένα, και την Lisa να είναι αρκετά ακριβή, η Apple έπρεπε να κάνει κάτι για να επιστρέψει στην αγορά. Και το έκανε παρουσιάζοντας το Apple Macintosh και από τότε κατάφερε να αποκτήσει εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. H Apple με αυτό τoν υπολογιστή που θα γινόταν γνωστή στο ευρύ κοινό και θα επαναπροσδιόριζε την διεπαφή ανθρώπου και μηχανής, εξασφαλίζοντας της σημαντική θέση στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Ο υπολογιστής Macintosh μπορεί να θεωρηθεί ο πρώτος εμπορικά επιτυχημένος υπολογιστής που χρησιμοποιεί GUI (Graphical User Interface). Ωστόσο, δεν ήταν ο πρώτος υπολογιστής που βασίζεται σε GUI, ο πρώτος υπολογιστής βασισμένος σε GUI ήταν το Xerox Star 8010 το 1981.

Μετά από μια μικρή αβεβαιότητα στην αρχή, γνώρισε μεγάλη επιτυχία παρά το γεγονός ότι δεν είχε σκληρό δίσκο, είχε μονόπλευρες δισκέτες, ήταν χωρίς υποδοχή επέκτασης και ελάχιστη μνήμη!

Οι υπολογιστές Macintosh 128 και Macintosh 512 ήταν μη αναβαθμίσιμοι, μη επεκτάσιμοι σε όλα σχεδόν τα τμήματα, αλλά κυρίως σε σχέση με τη μνήμη. Τα 128 και τα 512 είχαν μνήμες που ήταν συγκολλημένες απευθείας στην μητρική πλακέτα.

Αντικαταστάθηκε από το Macintosh 512 (το ίδιο αλλά με 512 KB RAM) και αργότερα, από το Macintosh Plus.

Το αρχικό αρχείο του συστήματος ονομαζόταν ‘Macintosh System 1.0’. Η Apple πήγε μέχρι το Σύστημα 7 πριν αλλάξει το όνομα σε «Mac OS».

Υπήρχαν επίσης δύο παραλλαγές του Macintosh 512K. Το 512K εφοδιάστηκε με μονάδα δισκέτας 400K και ROM ROM 64 KB, η οποία δεν υποστήριζε ιεραρχικά συστήματα αρχείων. Το 512K Enhanced αποστέλλεται με 128 KB ROM, μονάδα δισκέτας 800K και υποστηρίζεται από το HFS.

Η Apple κατά τη διάρκεια του αμερικανικού Superbowl, προέβαλλε στους τηλεοπτικούς δέκτες τη θρυλική διαφήμιση «1984» ως μέρος της προωθητικής καμπάνιας για τον Macintosh.
Ο Τζομπς σε μια παρουσίαση είχε παρομοιάσει την IBM ως τον μεγάλο αδερφό που θα κυριαρχήσει ελέγχοντας τα πάντα ηλεκτρονικά όπως στο μυθιστόρημα του George Orwell «1984».
Οι υπεύθυνοι της διαφημιστικής δεν έχασαν χρόνο. Μετέτρεψαν αυτή την ιδέα σε ένα κλιπ 60 δευτερολέπτων με σκηνοθέτη τον διάσημο Ridley Scott. Στη διαφήμιση εμφανίζεται σε μία γιγαντοοθόνη ο Μεγάλος Αδερφός (η IBM στο μυαλό της Apple) να μιλά με στόμφο έχοντας απέναντί του εξαθλιωμένους εργάτες-σκλάβους. Μέσα στο ψυχρό και σκοτεινό δωμάτιο, ξαφνικά μια νεαρή ξανθιά κοπέλα με έντονα χρώματα στα ρούχα, που συμβολίζουν τη διαφορετικότητα του Macintosh μεταξύ των υπολοίπων PC, σηκώνει μια βαριοπούλα και την πετά με δύναμη στην οθόνη η οποία εκρήγνυται. Ήταν η επανάσταση του Macintosh εναντίον των προσωπικών υπολογιστών των μεγαλοεπιχηρήσεων που θα εμπόδιζε τα σχέδια της Big Blue (IBM) να κυριεύσει τον κόσμο και να επιβάλλει νοητικό έλεγχο, ιδέα που μοιάζει με τις αφηγήσεις του George Orwell.

(Η διαφήμιση η οποία προβλήθηκε στη διάρκεια του 18ου Superbowl, στις 22 Ιανουαρίου του 1984!)

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Όνομα: Macintosh
Κατασκευαστής: Apple
Τύπος: Home Computer
Χώρα κατασκευής: U.S.A.
Έτος Κατασκευής: Ιανουάριος 1984
Επεξεργαστής CPU: Motorola MC 68000
Ταχύτητα: 7.8336 MHz
Πληκτρολόγιο: Πλήρες πληκτρολόγιο 59 πλήκτρων.
Ram: 128 kb (επεκτάσιμη στα 512 kb)
Rom: 64 kb
Ανάλυση Κειμένου: 40 χαρακτήρες x 32 γραμμές
Ανάλυση Γραφικών: 512 x 342 dots
Χρώματα: ασπρόμαυρη οθόνη 9 ιντσών
Ήχος: 4 φωνές, 12 οκτάβες ήχου @ 22 kHz
I/O Ports: 2x serial (RS 232/422) for printer and modem, mouse, external floppy drive, sound out
Λειτουργικό OS: Macintosh System 1.0
Ενσωματωμένα media: One 400k 3.5» internal floppy drive, 400K external drive optional

Ένας τύπος από το συγκεκριμένο μηχάνημα υπάρχει στη συλλογή μας, μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ >>εδώ<<
Αν έχετε κάποιο και θέλετε να διασωθεί, επικοινωνήστε μαζί μας κάνοντας κλικ >>εδώ<<
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>