Ο Acorn Cambridge Workstation ή απλά ACW, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1984.
Το εγχείρημα με τους ABC απέτυχε διότι η Acorn παρέμεινε γαντζωμένη στον 8μπιτο επεξεργαστή MOS 6802, για τον οποίο διέθετε τεχνογνωσία και μία πολύ καλή εγκατεστημένη βάση λογισμικού και περιφερειακών. Οι ABC αποτελούσαν συστήματα διπλού επεξεργαστή, με το βασικό MOS 6502 να λειτουργεί σαν ελεγκτής εισόδων/εξόδων και το mainboard να παραμένει ίδιο με εκείνο του BBC Micro. Τα μοντέλα εφοδιάζονταν και με δεύτερο επεξεργαστή Intel 80286 ή NMS32016 (της National Semiconductor) σε μορφή κάρτας, που όμως αυτός είχε το ρόλο της CPU. Με τον MOS 6502 θα μπορούσαν να λειτουργούν σαν απλοί BBC Micro. Αυτό, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές προδιαγραφές και τον πλούσιο εξοπλισμό, εκτόξευε το κόστος σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Τελικά ο Acorn Cambridge Workstation κατάφερε να βρει εφαρμογή σε κάποια σχολεία και -κυρίως- πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, σε ρόλο σταθμού εργασίας. Το μηχάνημα ήταν εφοδιασμένο με δεύτερο επεξεργαστή NMS32016 στα 6 MHz, ο οποίος συνοδευόταν από 4 MB μνήμης RAM (στην κάρτα). Να σημειωθεί ότι ο NMS32016 ήταν ο πρώτος 32μπιτος επεξεργαστής γενικής χρήσης, που κυκλοφόρησε στην αγορά. Η ταχύτητα του διαύλου ήταν σημαντικά χαμηλότερη, στα 2 MHz, ίδια δηλαδή με τη συχνότητα του MOS 6502. Με 20άρη σκληρό δίσκο SCSI, έγχρωμο μόνιτορ 17 ιντσών και δυνατότητα σύνδεσης σε τοπικό δίκτυο (Econet), η τιμή του ACW σκαρφάλωνε στις 4.500 λίρες. Αλλά η τιμή δεν ήταν πρόβλημα για έναν υπολογιστή ο οποίος θα απελευθέρωνε τα μεγάλα και πανάκριβα mainframe από το διαμοιρασμό επεξεργαστικής ισχύος σε όλους τους φοιτητές. Τα ACW διέθεταν υπερεπαρκή ισχύ για τις περισσότερες υπολογιστικές απαιτήσεις τους. Ταυτόχρονα, με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορούσαν να τρέξουν σε απλό BBC Micro mode, αξιοποιώντας το πληθωρικό λογισμικό του κλασικού 8μπιτου υπολογιστή της Acorn.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει είναι το λειτουργικό σύστημα Panos, σχεδιασμένο αποκλειστικά για τον 32μπιτο επεξεργαστή της National Semiconductor. To Panos ήταν ένα κλασικό -για έναν χρήστη- λειτουργικό σύστημα με γραμμή εντολών, γραμμένο σε Modula-2. Σχεδιασμένο με στόχο τη χήση από την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα, στον ACW συνδυαζόταν με έναν μεγάλο αριθμό από compilers γλωσσών, όπως η FORTRAN, η C, η Pascal και η LISP.
Τόσο ο ACW, όσο και ευρύτερα οι ABC θα μπορούσαν να σημειώσουν επιτυχία αν η Acorn τολμούσε να εκμεταλλευτεί περισσότερο τις πραγματικές δυνατότητές τους. Για παράδειγμα αν διέθεταν ένα σύγχρονο OS με παραθυρικό περιβάλλον, θα ήταν σημαντικά ανώτεροι από τον Macintosh που παρουσιάστηκε αργότερα από αυτούς. Όμως η εξέλιξή τους δεν οδήγησε πουθενά και διακόπηκε αμέσως μόλις η Olivetti απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της Acorn. Από την άλλη, ότι δεν πέτυχαν οι ABC το κατάφερε ο Archimedes τρία χρόνια αργότερα.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Όνομα : ABC 110
Κατασκευαστής : Acorn Computer
Τύπος : Professional Computer
Χώρα : United Kingdom
Έτος Παραγωγής: Οκτώβριος 1984
Τέλος Παραγωγής: Στα μέσα του 1985, δεν έφτασε ποτέ στην πλήρη παραγωγή
Γλώσσα Προγραμματισμού : BBC Basic, Pandora (BIOS)
Πληκτρολόγιο : Standard QWERTY, 10 function keys + arrows, plus numeric keypad and Tube switch
Επεξεργαστής : NMS32016
Ταχύτητα : 4,6,8,10MHz
Συνεπεξεργαστής : MOS 65C02 (I/O board, essentially a BBC B+)
Ram : 64K + 4096K
VRam : Taken from main RAM, up to 44K?
Rom : 32K, expandable
Κείμενο : 80 x 32/25 (2 χρώματα) / 40 x 32/25 (2 η 4 χρώματα) / 20 x 32 (16 χρώματα) / 40 x 25 (Teletext display)
Γραφικά : 640 x 256 (2 χρώματα) / 320 x 256 (4 χρώματα) / 160 x 256 (16 χρώματα)
Χρώματα : 16 (8 χρώματα+ flashing option)
Ήχος : 3 channels + noise & envelope control, 7 octaves, optional TMS5220 speech
Ι/Ο ports : 1MHz BUS, Analogue, RGB, Disk, RS423, Mouse (option), BT Link (option; modem?), User port, Econet, internally SCSI may be available
Ενσωματωμένα Media:20Mb SCSI-MFM HD subsystem, 5.25” FD
Os: PANOS, BBC MOS, Pandora
Τροφοδοτικό : Ενσωματωμένο Τροφοδοτικό
Περιφερειακά : Τα περισσότερα περιφερειακά εξαρτήματα του BBC ήταν κατάλληλα
Αν έχετε κάποιο και θέλετε να διασωθεί, επικοινωνήστε μαζί μας κάνοντας κλικ >>εδώ<<
Αφήστε μια απάντηση