16/ 04/ 1977 | COMMODORE PET
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Απριλίου 1977, παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια του West Coast Computer Fairστο Σαν Φρανσίσκο, ο Commodore PET. O πρώτος πλήρης οικιακός/προσωπικός υπολογιστής της Commodore και το πιο επιτυχημένο μοντέλο για εκπαιδευτική χρήση της εποχής του.
Ο Commodore PET (Personal Electronic Transactor) υπήρξε το αποτέλεσμα της απόφασης της Commodore να μπει στην πολύ νέα τότε αγορά προσωπικών υπολογιστών, έχοντας εξαγοράσει την κατασκευάστρια μικροεπεξεργαστών MOS Technologies και ταυτόχρονα επιλέξει σε στρατηγικό επίπεδο να διαφοροποιηθεί από το μοντέλο της Texas Instrumentsπου «έχτιζε» ηλεκτρονικές αριθμομηχανές γύρω από τους επεξεργαστές της. Πιο συγκεκριμένα ο PET αποτέλεσε την εξέλιξη της πλακέτας ΚΙΜ-1 που είχε κατασκευάσει η Commodore ένα χρόνο πριν με βάση τον 8μπιτο επεξεργαστή MOS 6502, σε μορφή all-in-one υπολογιστή. Μία κίνηση που αποφασίστηκε αμέσως μετά την εμφάνιση του Apple I (το 1976) και είχε σαν στόχο την ολοκλήρωσή της πριν την χειμερινή CES της επόμενης χρονιάς.
Ο PET ήταν κατά συνέπεια ένα αρκετά βιαστικό πρότζεκτ, το οποίο -παρά τα προβλήματά του- ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Για το σχεδιασμό του, υπεύθυνος ήταν ο Τσακ Πεντλ, ο άνθρωπος που σχεδίασε και τον επεξεργαστή MOS 6502, που χρησιμοποιείται στον PET. Ο πρώτος εκείνος αρκετά στιβαρός και πλήρης υπολογιστής, είχε βιομηχανικό σχεδιασμό και παρέπεμπε σε επαγγελματικό σύστημα. Παρόλο όμως που ενσωμάτωνε και οθόνη και κασετόφωνο, όντας υπερπλήρης για τα δεδομένα της εποχής του, παρουσίαζε και προβλήματα(και ελλείψεις) λόγω νεότητας. Το πληκτρολόγιό του, τύπου «τσίχλας» (όπως το χαρακτήρισε ο αμερικάνικος Τύπος), είχε πολύ κακή αίσθηση κάνοντας την πληκτρολόγηση κειμένων πρακτικά αδύνατη. Ο PET δεν διέθετε ούτε γραφικά, ούτε ήχο. Αντί γραφικών, είχε σχεδιαστεί η επέκταση PETSCII (PETStandard Code of Information Interchange) του σετ χαρακτήρων, ώστε με τη χρήση συγκεκριμένων χαρακτήρων να αποδίδονται μπλοκ γραφικά. Την απουσία αυτή ήρθε να διορθώσει λίγο αργότερα μία ειδικευμένη κάρτα επέκτασης που επέτρεπε στον PET να αποδίδει graphics mode ανάλυσης 512×512 pixels.

To πιο γνωστό χαρακτηριστικό του Commodore PET, το πληκτρολόγιο τύπου «τσίχλας». Ήταν σχεδόν άχρηστο για πληκτρολόγηση μεγάλων κειμένων.
Παρά τα προβλήματά του, ο PET σημείωσε γρήγορα ικανοποιητικές πωλήσεις, και η Commodore προχώρησε σε αρκετές διορθωτικές κινήσεις στα επόμενα μοντέλα. Ο PET απέκτησε ξεχωριστή θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ και του Καναδά, όντας ο υπ’ αριθμόν ένα σχολικός υπολογιστής. Από την πλευρά τους, τα πιο ισχυρά μοντέλα, των σειρών 4000 και 8000, με περισσότερη μνήμη και μεγαλύτερο μόνιτορ, ικανό να αποδώσει κείμενο 80 στηλών, κάλυπταν επαγγελματικές ανάγκες. Το κορυφαίο μοντέλο SuperPET, με 96ΚΒ μνήμης, δεύτερο επεξεργαστή 6809 και ενσωματωμένες τέσσερις ακόμη γλώσσες προγραμματισμού (APL, COBOL, FORTRAN και Pascal) σχεδιάστηκε αποκλειστικά για εκπαιδευτική χρήση και χαρακτηρίστηκε ως Micromainframe.
Σε κάθε περίπτωση, ο PET άνοιξε την πόρτα στα επόμενα μοντέλα της Commodore, και κυρίως του Commodore 64, που θα κυριαρχήσουν στην αγορά home computers σε όλη τη δεκαετία του ’80.
COMMODORE PET 2001 |
|
Επεξεργαστής: 8bit ΜΟS 6502 στο 1 MHz Μνήμη RAM: 4 KB (8 ΚΒ σε επόμενες εκδόσεις) Μνήμη ROM: 18 KB (ενσωματώνει τη γλώσσα BASIC) Οθόνη/Γραφικά: CRT 9 ιντσών, μονόχρωμη, 40×25 χαρακτήρες Πληκτρολόγιο: 69 πλήκτρων Media: ενσωματωμένο κασετόφωνο |
Αφήστε μια απάντηση