08/ 02/ 1945 | HARVARD MARK I
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 08 Φεβρουαρίου 1945, κατατίθεται η ευρεσιτεχνία για το μοντέλο υπολογισμού του Harvard Mark I, από τους Χ. Άικεν, Φ. Χάμιλτον, Μ. Ντάρφι και την Κ. Λέικ. Κατασκευασμένος το 1943 στην ΙΒΜ και εγκατεστημένος από το 1944 στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο Mark I, ήταν ένας από τους πρώτους ηλεκτρομηχανικούς υπολογιστές.
Το πλήρες όνομά του ήταν «Ελεγχόμενος Υπολογιστής Αυτόματης Ακολουθίας», από όπου και προκύπτουν τα αρχικά ASCC (Automatic Sequence Controlled Calculator. Ο ASCC εκτελούσε τις τέσσερις βασικές πράξεις, ενώ διέθετε 60 σετ των 24 διακοπτών για την χειροκίνητη εισαγωγή αριθμών. Μπορούσε να αποθηκεύσει έως και 72 αριθμούς των 23 δεκαδικών ψηφίων. Μεταξύ των πιο σύνθετων μαθηματικών εφαρμογών, για τις οποίες προοριζόταν ο ASCC ήταν: υπολογισμό πράξεων πινάκων, επίλυση συνήθων γραμμικών, διαφορικών εξισώσεων και ολοκληρωμάτων, αρμονική ανάλυση και στατιστική ανάλυση.
Μεταφέρουμε από το αρχείο της ΙΒΜ:
Ο Harvard Mark I υπήρξε η πρώτη λειτουργική μηχανή αυτόματου υπολογισμού σύνθετων πράξεων. Ένα εγχείρημα που σχεδιάστηκε από τον καθηγητή του Χάρβαρντ Δρ. Χάουαρντ Άικεν και κατασκευάστηκε από τους μηχανικούς της ΙΒΜ στο Έντικοτ της Νέας Υόρκης. Ένα μεταλλικό πλαίσιο μήκους 16 μέτρων και ύψους 2,4 μέτρων ενσωμάτωνε τον υπολογιστή, ο οποίος απαρτιζόταν από ένα σύμπλεγμα επιπέδων με μοχλούς, μετρητές, διακόπτες και κυκλώματα ελέγχου, συνολικού βάθους μερικών εκατοστών. Χρησιμοποιήθηκαν 800 χιλιόμετρα καλωδίωσης με τρία εκατομμύρια συνδέσεις, 3.500 ρελέ με 35.000 επαφές, 2.225 μετρητές και 1.464 διακόπτες.
Ο συνολικός αριθμός των τμημάτων του, βάρους 4 και πλέον τόνων, ASCC ξεπερνούσε τα 765.000. Το σύστημα ολοκλήρωνε την πράξη του πολλαπλασιασμού σε 5,7 δευτερόλεπτα και μία διαίρεση σε λίγο πάνω από 15. Για πιο σύνθετους υπολογισμούς, όπως τριγωνομετρικές εξισώσεις και πράξεις λογαρίθμων, απαιτούσε πάνω από ένα λεπτό.
Σε αντιδιαστολή με τον ASCC, ο SEEC (Selective Sequence Electronic Calculator), ο διάδοχος ηλεκτρονικός υπολογιστής του 1948, ήταν κατασκευασμένος από 12.500 λυχνίες και 21.400 ρελέ. Για την πράξη την πράξη της προσφαφαίρεσης απαιτούσε 0,3 msec και του πολλαπλασιασμού 20 msec. Συνολικά, ήταν περισσότερο από 250 φορές ταχύτερος από τον προκάτοχό του.
O Harvard Mark I χρησιμοποιήθηκε από το αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό και μετά τη λήξη της καριέρας του, κατέληξε στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Τμήματά του βρίσκονται σήμερα στο Σμισθόνιαν και στο μουσείο της ΙΒΜ.
Αφήστε μια απάντηση