Game GearScorpioGr

To Sega, Game Gear ήταν η 8μπιτη έγχρωμη φορητή παιχνιδομηχανή της Sega, θα περάσει στην αμερικάνικη και την ευρωπαϊκή αγορά τον Απρίλιο του 1991, ενώ θα καθυστερήσει αρκετά να φτάσει στην αγορά της Αυστραλίας (1992).

H Sega παρουσίασε την παιχνιδοκονσόλα Game Gear το 1990 στην ιαπωνική αγορά και λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1991, πέρασε στην αγορά των ΗΠΑ με την τιμή της να αγγίζει τα 150 δολάρια. Το μηχάνημα ήταν στην πράξη ένα φορητό Master System με μεγαλύτερη παλέτα χρωμάτων και ελαφρώς καλύτερα γραφικά. Η Sega είχε προφανώς στοχεύσει στο ασπρόμαυρο Game Βoy που βρισκόταν ήδη ένα χρόνο στην αγορά των φορητών παιχνιδοκονσολών, όπου η Nintendo είχε αναπτύξει ήδη μονοπώλιο. Ότι έχασε από πλευράς χρόνου, έπρεπε να το κερδίσει σε εξέλιξη, άρα και σε θέλγητρα για την αγορά. Πράγματι λοιπόν, το Game Gear ήταν μία πιο σύγχρονη και αρτιότερη παιχνιδομηχανή από το Game Boy. Αλλά δεν έφτανε αυτό από μόνο του…

Πέρα από τα ανώτερα τεχνικά χαρακτηριστικά και την έγχρωμη οθόνη, το Game Gear υπερτερούσε και σε εργονομία. Σε αντίθεση με το Game Boy, είχε οριζόντια διάταξη, κάνοντάς το ιδανικότερο για χρήση με τα δύο χέρια. Από εκεί και πέρα όμως χρειάζονταν πολύ περισσότερα πράγματα για να καταφέρει να αντιπαρατεθεί στο σύστημα της Nintendo. Και σε όλα αυτά η Sega απέτυχε: Η αρχική τιμή του ήταν αρκετά υψηλή. Μάλιστα, ενώ υποτίθεται ότι ήταν συμβατό με τα παιχνίδια της «αδελφής» desktop κονσόλας, Master System, προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, απαιτούσε την απόκτηση επιπλέον αντάπτορα. Επίσης, λόγω βιασύνης, το Game Gear βγήκε στην αγορά με μόλις 6 διαθέσιμους τίτλους παιχνιδιών. Ακόμη και μετά τη λήξη της ζωής του, οι τίτλοι του Game Gear δεν πέρασαν τους 300, τη στιγμή που του Game Boy ξεπερνούσαν τους 1.000. Το κυριότερο πρόβλημα όλων όμως, η πολύ μικρή του αυτονομία. Εκεί που το Game Boy δούλευε ακατάπαυστα για 30 ώρες με 4 μπαταρίες ΑΑ, οι ανώτερες προδιαγραφές του Game Gear απαιτούσαν πολύ περισσότερη ενέργεια εξαντλώντας 6 μπαταρίες ΑΑ σε 3 με 5 το πολύ ώρες.

Με 11 εκατομμύρια πωλήσεις δεν θα ήταν σωστό να το αποκαλέσουμε εμπορική αποτυχία. Ωστόσο το Game Gear δεν πέτυχε τους στόχους που έθεσε η Sega μένοντας πολύ πίσω σε πωλήσεις από τον αντίπαλο της Nintendo. Οι εξελίξεις αυτές στην αγορά, συν το γεγονός ότι η Sega προτίμησε να επικεντρώσει τις δυνάμεις της στην ανάπτυξη της 32μπιτης κονσόλας Saturn, την ανάγκασαν να μην ρίξει ιδιαίτερο βάρος στο διάδοχο του Game Gear. Τo Sega Nomad που κυκλοφόρησε το 1995 στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ αποτελούσε μία φορητή έκδοση του Mega Drive, με πολύ πιο μικρή απήχηση από τον προκάτοχό του. H παραγωγή του Game Gear ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1997.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Όνομα : Game Gear
Κατασκευαστής : Sega
Τύπος : Κονσόλα
Χώρα : Japan
Έτος Παραγωγής: Οκτώβριος 1990 (Ιαπωνία), 1991 (U.S.A./Europe)
Τέλος Παραγωγής: 1997
Ενσ. Λογισμικό / Παιχνίδια : Κανένα
Χειριστήρια: 8-way d-pad + 2 buttons + Start
Επεξεργαστής : Zilog Z80
Ταχύτητα:  3.579545 MHz
Συνεπεξεργαστής : Zilog Z80 @ 3.58 MHz (NTSC), 3.55 MHz (PAL)
RAM : 24 KB
Λειτουργία Γραφικών : 160×144, 64 sprites max. (8×8 or 8×16 pixels)
Οθόνη: Έγχρωμη LCD, 3,2 ιντσών
Χρώματα : παλέτα 4096 χρωμάτων, 64 στην οθόνη
Ήχος :  Texas Instruments 4 κανάλια, Stereo
Ι/Ο ports : Cartridge, headphone jack, power adapter, EXT port
Media : Cartridge
Αριθ. Παιχνιδιών: 251
Περιφερειακά:Master Gear (Κύριος προσαρμογέας συστήματος), Tuner TV, Μεγεθυντικός φακός οθόνης
Τροφοδοτικό : 6x AA μπαταρίες, ή  Εξωτερική τροφοδοσία 9v DC
Αυτονομία: Έως 5 ώρες  με μπαταρίες

Το συγκεκριμένο μηχάνημα υπάρχει στη συλλογή μας, μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ >>εδώ<<
Αν έχετε κάποιο και θέλετε να διασωθεί, επικοινωνήστε μαζί μας κάνοντας κλικ >>εδώ<<
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>