Atari VCS 2600ScorpioGr

Atari 2600 έκδοση «Heavy Sixer»

Παρόλο που το Atari VCS 2600 δεν είναι η πρώτη κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών που έγινε ποτέ, θα γίνει η πιο διάσημη κονσόλα δεύτερης γενιάς. Εκατομμύρια νέοι παίκτες θα το θεωρήσουν ως την δημοφιλέστερη video game κονσόλα όλων των εποχών και ίσως μια μεγάλη ανακάλυψη της ανθρωπότητας. Η πρώτη ιδέα της κονσόλας αναπτύχθηκε το 1975 από την Atari και τη Warner Bros, τη μητρική της εταιρεία.

Αρχικά η κονσόλα είχε σχεδιαστεί να διαθέτει ολοκληρωμένα παιχνίδια σε ROM, αλλά την τελευταία στιγμή, η Atari προτίμησε να δημιουργήσει μια έκδοση με αποσπώμενες κασέτες(cartridges). Το πρώτο παιχνίδι για το Atari 2600  ήταν το «Combat». Το πλέον σημαντικό από αυτό αυτό το πρώτο cartridge είναι οτι θα κάνει τους ιδιοκτήτες των κονσολών να περιμένουν με ανυπομονησία μερικούς μήνες για την κυκλοφορία των νέων παιχνιδιών. Μια πρώτη σειρά  8 παιχνιδιών που θα ακολουθηθεί αργότερα με περίφημους τίτλους παιχνιδιών όπως:  Air-Sea Battle, Basic Math, Blackjack,  Indy 500, Star Ship, Street Racer, Surround, Video Olympics. θα ακολουθήσει το Space Invaders, ένας τίτλος που θα κάνει παγκόσμια επιτυχία και πωλήσεις περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Σε δύο χρόνια, η Atari πώλησε πάνω από 25 εκατομμύρια κονσόλες και κέρδισε πωλήσεις 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως από cartridges και προαιρετικά εξαρτήματα. Πολλές τρίτες εταιρείες θα συναντήσουν επίσης επιτυχία, όπως η Namco με το «Pacman».

Atari 2600 έκδοση «Light Sixer»

Τα χαρακτηριστικά που έκαναν το Atari 2600 καλύτερο από όλα τα υπόλοιπα video game συστήματα (pong) ήταν οι αποσπώμενες κασέτες, τα ξεχωριστά χειριστήρια με stick/paddle, το tv/color στο μπροστινό τμήμα της συσκευής που το έκανε συμβατό με όλες τις τηλεοράσεις (ασπρόμαυρες/έγχρωμες) αλλά και οι επιλογές δυσκολίας δεν σε άφηναν να βαρεθείς εύκολα.

Με επεξεργαστή στα 1,19 MHz MOS 6507. RAM 128bytes και 4kB ROM ανάλυση 192×160 pixels με 128 χρώματα κατάφερνε να μαζεύει όλη την οικογένεια μπροστά από την τηλεόραση για games που ευχαριστούσαν όλα τα γούστα.

Υπήρχαν δύο διαφορετικές εκδόσεις για τα μοντέλα  των έξι διακοπτών, που ονομαζόταν έτσι για τους έξι προεξέχοντες διακόπτες αλουμινίου που υπάρχουν μπροστά στον πίνακα ελέγχου.

  • CX2600 «Heavy Sixer»  – Αυτές οι πρώιμες μονάδες διαφοροποιούνται από τις επόμενες μονάδες από το χοντρό πλαστικό τους κάτω και στις πλευρές της θήκης, καθώς και την καμπύλη στο μπροστινό μέρος της μονάδας, αλλά και από το οτι είναι μεγαλύτερο βάρος τους. Λόγω του μεγαλύτερου βάρους τους, αυτές οι πρώτες κονσόλες αναφέρονται ως «Heavy Sixers».  Η πλειοψηφία των κονσολών Heavy Sixer κατασκευάστηκε στο Sunnyvale της Καλιφόρνιας. Λόγω των γενικά υψηλότερης ποιότητας εξαρτημάτων και εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα πρώιμα μοντέλα, οι συλλέκτες ισχυρίζονται ότι τα Heavy Sixers έχουν ανώτερο χρώμα από τα επόμενα μοντέλα 4Switch και Light Sixer. Οι Heavy Sixers θεωρούνται σπάνιες λόγω της περιορισμένης παραγωγής τους πριν τα μοντέλα Light Sixer κάνουν το ντεμπούτο τους.
  • CX2600 «Light Sixer»  – Αυτά τα μοντέλα κυκλοφόρησαν το 1978 και παρέμειναν στην παραγωγή για περίπου δύο χρόνια. Το παχύ πλαστικό στις πλευρές και η καμπύλη στο μπροστινό μέρος έδωσαν τη θέση τους σε λεπτότερο πλαστικό μειώνοντας το βάρος του συστήματος,  και πιο απότομο γωνιασμό.

Το 1982, το VCS γίνεται «2600», ακολούθησαν νέες εκδόσεις «Atari 5200» και «Atari 7800». Ωστόσο, το 2600 συνέχισε να παράγεται και νέα παιχνίδια εμφανίζονταν μέχρι το 1991. Η κονσόλα VCS / 2600 έζησε έτσι για 14 χρόνια, ένα ρεκόρ μακροζωίας που ποτέ δεν πέτυχε οποιαδήποτε κονσόλα ή υπολογιστής.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Όνομα : VCS 2600
Κατασκευαστής : Atari
Τύπος : Κονσόλα
Χώρα : U.S.A.
Έτος Κατασκευής: 1977
Ενσ. Λογισμικό / Παιχνίδια : Κανένα
Χειριστήρια: 2 joystick 4 κατευθύνσεων με 1 fire button
Επεξεργαστής : MOS 6507 στα 1,19 MHz
RAM: 128 bytes
ROM: 4 KB max.
Ενσ. Κουμπιά: On/Off, TV TYPE (Color/B/W), Game Select, Game Reset, TV Channel selection, two difficulty switches
Λειτουργία Γραφικών : 160 x 192
Χρώματα : 128 χρώματα (16 χρώματα με 8 επίπεδα έντασης το καθένα)
Ήχος : 2 μονοφωνικά κανάλια
Ι/Ο ports : 2x joystick, Power in, RF TV output
Media : Cartridges
Περιφερειακά : Άγνωστο
Τροφοδοτικό : Μονάδα Εξωτερικής Τροφοδοσίας 9VDC 500mA – -(o- +

Το συγκεκριμένο μηχάνημα (στην έκδοση CX2600 “Light Sixer”) υπάρχει στη συλλογή μας, μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ >>εδώ<<
Αν έχετε κάποιο και θέλετε να διασωθεί, επικοινωνήστε μαζί μας κάνοντας κλικ >>εδώ<<
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>