ZX 81ScorpioGr

Ο Sinclair ZX 81 ήταν ο διάδοχος του ZX 80 και μπορεί να θεωρηθεί ως εξέλιξη του.

Όπως ήταν αναμενόμενο είχε βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά τόσο εσωτερικά αλλά και στην basic που προστέθηκαν καινούριες εντολές με τις ASN, ACS, ATN COS, EXP, INKEY$, PI, SGN, SIN SQR, INT, LEN, LN, TAN, VAL , COPY, DIM A$, FAST, FOR TO STEP, LLIST, LLIST n, LPRINT, PAUSE, PLOT, PRINT AT, PRINT TAB, SCROLL, SLOW, UNPLOT.!

Το πληκτρολόγιο ήταν ακόμα διαμορφωμένο από ένα μη τυπωμένο πλαστικό, αλλά αυτό ήταν κατασκευασμένο από μη ανακλαστικό υλικό.
Ακόμη και με αυτή τη μικρή βελτίωση ήταν αρκετά φρικτή η χρήση, γι ‘αυτό και πολλά πρόσθετα πληκτρολόγια εμφανίστηκαν γρήγορα στην αγορά. Ορισμένα από τα πλήκτρα περιείχαν έως 5 λειτουργίες, ακριβώς στην παράδοση Sinclair, προσβάσιμες μέσω των πλήκτρων “GRAPHICS”, “SHIFT” και “FUNCTION”.

Τα άσπρα χαμηλής ποιότητας πλαστικά αντικαταστάθηκαν με νέα βελτιωμένα μαύρα πλαστικά και έτσι ο ΖΧ 81 φαινόταν ποιο σοβαρός και ποιο ποιοτικός!

Ο ZX-81 μπορούσε να λειτουργήσει σε δύο λειτουργίες, SLOW και FAST. Η λειτουργία FAST, η οποία ήταν η μόνη διαθέσιμη λειτουργία στο ZX-80, ανανέωνε την οθόνη μόνο όταν το σύστημα είχε ολοκληρώσει τον υπολογισμό, με αποτέλεσμα ένα οδυνηρό τρεμόπαιγμα της οθόνης! Ήταν ένας χρήσιμος τρόπος όταν έπρεπε να κάνετε πολλούς υπολογισμούς χωρίς να χρειάζεται να βλέπετε τι συμβαίνει συνεχώς στην οθόνη. Η λειτουργία SLOW, η οποία ήταν πράγματι αρκετά αργή…., συμπεριφερόταν όπως όλοι οι άλλοι υπολογιστές, ανανεώνοντας την οθόνη όλη την ώρα.

Ο ZX81 περιείχε μόνο τέσσερα βασικά chip: τη ROM, τη CPU Z80A, τη μνήμη RAM 1K και το Ferranti chip! Πραγματικά ήταν τόσο απλός. Η μηχανή συναρμολογήθηκε από την Timex Corporation στο εργοστάσιο της Σκωτίας.

Αυτός ο υπολογιστής είχε πολύ μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ήταν πολύ φτηνός και πολλοί άνθρωποι που εργάζονται τώρα σε σύγχρονους Η/Υ ή Mac, έκαναν την πρώτη τους επαφή στον κόσμο των υπολογιστών με τον ZX 81, παρόλο που η απόδοσή του ήταν πραγματικά φτωχή!

Για αυτόν τον υπολογιστή αναπτύχθηκε μια πολύ μεγάλη γκάμα περιφερειακών, μεταξύ των οποίων: μονάδες δισκέτας, πληκτρολόγια, κάρτες γραφικών υψηλής ανάλυσης, RS232 ή Centronics interfaces, επέκταση μνήμης ram κλπ… Στην πραγματικότητα, ήταν δυνατό να φτιάξεις έναν αρκετά καλό υπολογιστή από το ZX 81!

Δυστυχώς, η παροχή ρεύματος δεν ήταν ιδιαίτερα σταθερή, επομένως οι “δυσλειτουργίες” ήταν συχνές, με αποτέλεσμα την επαναφορά του συστήματος και την απώλεια των ωρών της επίπονης πληκτρολόγησης κώδικα!

Η ανοδική πορεία της sinclair με τον ΖΧ 81 συνεχίστηκε ακόμα ποιο πολύ μπαίνοντας σχεδόν στα περισσότερα σπίτια και αποκτώντας αγοραστές που τον αγόραζαν και για επαγγελματική χρήση!

Αντικαταστάθηκε από το ZX-Spectrum, και πωλήθηκε επίσης ως Timex Sinclair 1000 στις ΗΠΑ.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Όνομα: ZX 81
Κατασκευαστής : Sinclair
Χώρα : Αγγλία
Έτος κατασκευής: Μάρτιος 1981
Γλώσσα προγραμματισμού: Upgrate Sinclair Basic
Επεξεργαστής CPU: Zilog Z80A
Ταχύτητα: 3.5 MHz
Ram: 1 KB, 901 bytes available (upgradable to 64 KB)
Rom: 8 KB
Ανάλυση Κειμένου: 32 chars. x 24 lines
Ανάλυση Γραφικών: 64 x 44 dots
Χρώματα : Μονόχρωμος
Ήχος: Όχι
I/O Ports: Z80 Bus, tape, video
Τροφοδοτικό: Εξωτερική παροχή ρεύματος 9V DC , 600 mA (κεντρική πολικότητα = +ve)
Τιμή: Το 1981 κόστιζε 50 Λίρες Αγγλίας

Pinouts

3.5mm μονό Jack (θηλυκό στον υπολογιστή)

1 – Ground
2 – +9V DC unregulated, 600mA (1.2Α εάν χρησιμοποιείται εκτυπωτής)

Αν βλέπετε τάση των 12-13.7V στο τροφοδοτικό είναι φυσιολογικό. Χαμηλώνει όταν λειτουργεί ο υπολογιστής, μέσα στο οποίο ρυθμίζεται στα 5V.

Αρχεία

Αυτή η περιοχή είναι για πειραματική καταχώριση αρχείων.
Αυτήν τη στιγμή λειτουργεί ως προσωρινά διαθέσιμος χώρος αρχείων διατηρώντας ως επί το πλείστον αρχεία που χρειάζονται για να επισκευαστούν παλιά μηχανήματα.
Χρησιμοποιήστε αυτά τα αρχεία μόνο για την επισκευή των παλιών υπολογιστών σας.


This is a directory Listing of zx81
Path is: C:\Rerocity-Museum-Files\8bit\zx81\

Name Ext Size Last Mod. Info
.. dir
tape2wav1.8.zip zip 52615 18.07.2017 08:42
tapeutils.7z 7z 672538 18.07.2017 08:42

725153 bytes in 2 items.


Λεπτομερείς πληροφορίες:
Δεν υπάρχουν εκτεταμένες πληροφορίες σχετικά με αυτόν τον κατάλογο αρχείων.

Composite mod

Το να διατηρήσεις ζωντανούς τους πρώτους “οικιακούς” υπολογιστές είναι ένα πραγματικά κάτι πολύ αξιόλογο. Όχι μόνο για να μπορούν όλοι να λατρέψουν το τι μπορούσε να γίνει σε 1 kilobyte μνήμης RAM!!! αλλά και για την δυνατότητα του να αγγίξουν και να δουν την ιστορία, καθώς και να μάθουν το πώς φτάσαμε εδώ σήμερα. Είναι όμως αλήθεια οτι μερικές φορές προβληματικό το “βλέπειν” χωρίς το ZX81 Composite mod.

Κάντε κλικ εδώ και δείτε εδώ πως να το πραγματοποιήσετε!!!!

Links

http://www.aptanet.org/eightyone/ – ZX81 Emulator
http://zx81stuff.org.uk/zx81/about.html – Μερικά Παιχνίδια
http://www.zx81stuff.org.uk/zx81/tapeutils/overview.html – Μετατρέψτε τον ήχο από κασέτα σε TZX ή .P αρχείο.
http://www.pictureviewerpro.com/hosting/zx81/zxconverters.htm – Ακόμα ένας μετατροπέας απο  ήχο RAW σε P ή TZX file.
http://www.pictureviewerpro.com/hosting/zx81/fredn.htm – Μερικά downloads
http://zx81.eu5.org/toddysofte.html – Μερικά προγράμματα
http://www.imarshall.karoo.net/zx81/ – Site σχετικό με τον ZX81
http://zx81-siggi.endoftheinternet.org/index.html – Αυτός ο web server τρέχει σε ZX81 (αν δεν δουλεύει, δείτε το αποθηκευμένο αντίγραφο)!
http://odemar.home.xs4all.nl/zx81/zx81.htm – Ένα ακόμα Site σχετικό με τον ZX81, και μερικά προγράμματα.
http://www.user.dccnet.com/wrigter/ – Πολλά άρθρα σχετικά με τον ZX81, προγράμματα και περιφερειακά του.

*** μπορείτε επίσης να αναζητήσετε στο Internet για το αρχείο “Gamebase ZX81”. Πρόκειται για συμπιεσμένο αρχείο μεγέθους 131MB σε συμπίεση 7 ή  zip που περιλαμβάνει πολλά παιχνίδια.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα υπάρχει στη συλλογή μας, μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ >>εδώ<<
Αν έχετε κάποιο και θέλετε να διασωθεί, επικοινωνήστε μαζί μας κάνοντας κλικ >>εδώ<<
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!