07/ 08/ 1955 | SONY TR55
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 07 Αυγούστου 1955, η Sony (τότε ακόμη Tokyo Telecommunications Engineering) λανσάρει το πρώτο της ραδιόφωνο τσέπης κατασκευασμένο από τρανζίστορ. Το «τρανζιστοράκι» SONY TR55 γίνεται το θεμέλιο της παγκόσμιας κυριαρχίας της Sony τις επόμενες δεκαετίες.
Μπορεί το TR-55 να μην είναι το πρώτο «τρανζιστοράκι» (σ.σ. έχει προηγηθεί το Regency TR-1 κατά ένα χρόνο). Μπορεί να μην είναι καν αυτό με το οποίο η Sony κατέκτησε την αμερικάνικη αγορά. Είναι όμως αναμφισβήτητα μία συσκευή-σταθμός σε μία ιστορία της Sony, γεμάτη τεχνολογικές καινοτομίες στον τομέα της μουσικής ψυχαγωγίας.
To TR-55 δεν ήταν απλά το πρώτο ραδιόφωνο με τρανζίστορ στην Ιαπωνία. Ήταν και το πρώτο παγκοσμίως που κατασκευάστηκε από το μηδέν, χωρίς τη χρήση έτοιμων ηλεκτρονικών. Σε αντίθεση με το Regency TR-1, όπου χρησιμοποιήθηκαν έτοιμα τρανζίστορ της Texas Instruments, η Sony σχεδιάσε τα δικά της (πέντε στο σύνολο), έχοντας εξαγοράσει την άδεια για τη χρήση πατεντών της Bell Labs. Ανάμεσα στις καινοτομίες του TR-55 συγκαταλέγεται και η χρήση τυπωμένου κυκλώματος. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του όγκου της συσκεύης τα 14×8,9×3,9 εκατοστά, δηλαδή ελαφρώς μεγαλύτερο από τον πρωτοπόρο της κατηγορίας, TR-1.
Το TR-55 θα εξαχθεί με αρκετή επιτυχία και στις ΗΠΑ, στρώνοντας το δρόμο για το επόμενο μοντέλο, το οποίο και καθόρισε την μελλοντική πορεία της Sony. Πρόκειται για το TR-63 , που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1957 και ήταν το μικρότερο τρανζιστοράκι παγκοσμίως, με διαστάσεις11,2×7,1×3,2 εκατοστά. Με αυτό το μοντέλο η εταιρεία θα πάρει και το όνομα Sony, το οποίο προέρχεται από τη συγχώνευση των λέξεων Sonus (“ήχος” στα λατινικά) και Sonny (“πιτσιρικάς” στην αμερικάνικη αργκό). To TR-63 πέτυχε πάνω από 100.000 πωλήσεις στην αμερικάνικη ήπειρο και έδωσε φτερά στην εταιρεία των Μασάρου Ιμπούκα και Άκιο Μορίτα. Τρία χρόνια αργότερα θα ιδρυθεί το πρώτο παράρτημα της εταιρείας στις ΗΠΑ, όπου θα τεθεί επικεφαλής ο Μορίτα. Έχει στο μεταξύ λάβει το όνομα Sony, το οποίο προέρχεται από τη συγχώνευση των λέξεων Sonus (“ήχος” στα λατινικά) και Sonny (“πιτσιρικάς” στην αμερικάνικη αργκό). Ένα χρόνο αργότερα θα γίνει η πρώτη εταιρεία που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Αφήστε μια απάντηση