26/ 06/ 1997 | Wireless Applications Protocol (WAP)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Ιουνίου 1997, oι εταιρείες Ericsson, Motorola, Nokia και Unwired Planet σχηματίζουν μία συμμαχία για την ανάπτυξη ενός κοινού ασύρματου πρωτοκόλλου, γνωστό και ως Wireless Applications Protocol (WAP). Η πρώτη έκδοση των τεχνικών χαρακτηριστικών που διέπουν το WAP θα δημοσιευτεί στις 30 Απριλίου 1998.
Το WAP είναι ένα από τα πρώτα κοινά πρωτόκολλα μεταφοράς δεδομένων από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς, σε μία εποχή που αυξανόταν η χρήση των κινητών για μία σειρά από Web εφαρμογές, όπως αποστολή e-mail, ανάγνωση ειδήσεων, παρακολούθηση χαρτοφυλακίων στο χρηματιστήριο, κατέβασμα ψηφιακής μουσικής κ.α. Ως τότε, οι διάφοροι κατασκευαστές κάλυπταν αυτές τις ανάγκες με ξεχωριστές εφαρμογές, ασύμβατες μεταξύ τους.
Το κοινό πρωτόκολλο WAP δεν ήταν -όπως λανθασμένα πολλοί νομίζουν- μία διαδικασία πρόσβασης στο Internet από κινητά τηλέφωνα, όσο μία προτυποποίηση σελίδων του Web με στόχο τη βελτιστοποίησή τους (μέγεθος σελίδας, όγκος δεδομένων κ.λπ.) για την μεταφορά και απεικόνισή τους στα κινητά. Το WAP βασιζόταν σε μία νέα γλώσσα προγραμματισμού (WML), ενώ οι WML σελίδες φιλοξενούνταν σε ειδικούς WAP servers.
To WAP απέτυχε σε μεγάλο βαθμό, σε όλες τις αγορές πλην Ιαπωνίας, για πολλούς και διάφορους λόγους:
- Δεν υποστηρίχτηκε σθεναρά από τους παροχείς διαδικτυακών υπηρεσιών, καθώς το WAP απαιτούσε την ανάπτυξη νέων WML σελίδων, τη στιγμή μάλιστα που και τα εργαλεία ανάπτυξης τέτοιων σελίδων δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα ικανοποιητικά.
- Το κόστος χρήσης του WAP σε συνδυασμό με τις ταχύτητες πρόσβασης, το καθιστούσε σχεδόν απαγορευτικό για μη επαγγελματική χρήση.
- Έως την ανάπτυξη και την προώθηση της έκδοσης WAP 2.0, που έλυνε πολλά από τα προβλήματα του παρελθόντος, η τεχνολογία το κατέστησε ξεπερασμένο.
Σήμερα, ενώ σχεδόν όλα τα κινητά είναι «WAP enabled» το πρότυπο θεωρείται πρακτικά άχρηστο, καθώς η αναγνώριση σελίδων HTML και από τα κινητά αποτελεί κοινό τόπο, ενώ η πρόσβαση στο Internet με μεγάλες ταχύτητες μέσω 3G (ή και από WiFi hotspot) είναι οικονομικά προσιτή.
Wireless Applications Protocol (WAP) .
Αφήστε μια απάντηση