12/ 04/ 1981 | HP-41C ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου 1981, η ηλεκτρονική αριθμομηχανή HP-41C εκτοξεύεται στο διάστημα με την πρώτη αποστολή του Διαστημικού Λεωφορείου (Space Shuttle). Η εκρηκτική εξέλιξη της τεχνολογίας των υπολογιστών που συμβαίνει κατά τη δεκαετία του 1970, έχει οδηγήσει τα computers στη μαζική αγορά. Μέσα σε δέκα χρόνια η ισχύς ακόμη και απλών ηλεκτρονικών αριθμομηχανών χειρός, ξεπερνά εκείνη πανάκριβων υπολογιστών των αρχών των 70s. Γνωρίζοντας την πραγματικότητα αυτή, οι τεχνικοί της NASA, προτίμησαν να εξοπλίσουν το πλήρωμα του Διαστημικού Λεωφορείου με ένα ατομικό «κομπιουτεράκι» του εμπορίου για τις βασικές υπολογιστικές εργασίες τους. Το «κομπιουτεράκι» αυτό ήταν το πρωτοποριακό, για την εποχή, HP-41C . Η πρώτη προγραμματιζόμενη ηλεκτρονική αριθμομηχανή χειρός με δυνατότητα εμφάνισης αλφαριθμητικών δεδομένων στην οθόνη της.
Εννοείται ότι το Διαστημικό Λεωφορείο διέθετε κεντρικό υπολογιστή (της ΙΒΜ), ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με όλες τις υπολογιστικές εργασίες και τη διαχείριση δεδομένων που στέλνονταν από τη Γη. Το ΗΡ-41C χρησιμοποιήθηκε από το πλήρωμα για δευτερεύουσες εργασίες, απελευθερώνοντας τον κεντρικό υπολογιστή της αποστολής από αυτές. Ακόμη και ρόλο ξυπνητηριού πήρε η αριθμομηχανή της Hewlett Packard. Πέρα όμως από τους προσωπικούς υπολογισμούς και τη διαχείριση κάποιων δεδομένων της αποστολής, ο ΗΡ-41C θα λειτουργούσε και σαν εναλλακτικός υπολογιστής, σε περίπτωση που το κεντρικό σύστημα παρουσίαζε βλάβη. Ανάμεσα στους ζωτικούς υπολογισμούς που θα έπρεπε να εκτελέσει σε μία τέτοια περίπτωση, θα ήταν και η γωνία επανεισόδου του διαστημοπλοίου στη γήινη ατμόσφαιρα. Κάτι που ευτυχώς δεν χρειάστηκε να γίνει, καθώς τα πάντα λειτούργησαν άψογα στην πρώτη αποστολή του Διαστημικού Λεωφορείου.
HP-41C/CV/CX |
|
Παραγωγή: 1979-1990 Οθόνη: LCD 14 ψηφίων Μνήμη: 63 καταχωρήσεις (των 7 bytes) Προγραμματισμός: Focal (Forty-one calculator language) Πληκτρολόγιο: 39 πλήκτρων Διαστάσεις: 144x79x33 χιλιοστά Βάρος: 205 γραμμάρια Επεκτασιμότητα (modules): Μνήμη, Έτοιμα Προγράμματα, Σετ Εντολών, Θερμικός Εκτυπωτής, Αναγνώστης Καρτών |
Αφήστε μια απάντηση