25/ 10/ 1972 | ARPANET
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 Οκτωβρίου 1972, γίνεται η πρώτη δημόσια επίδειξη του «πατέρα» του σημερινού Διαδικτύου, ARPANET. Στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών, στην Ουάσινγκτον, παρουσιάζεται η λειτουργία του συστήματος δικτύωσης 40 κόμβων.
Με τη θεμελίωση του Διαδικτύου να γίνεται το 1968, όταν το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε συνεργασία με μεγάλα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ξεκινά το σχεδιασμό ενός μεγάλου δικτύου ευρείας περιοχής (WAN, Wide-Area Network). H αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, γνωστή ως Advanced Research Project Agency (ARPA) σε συνεργασία με επιστήμονες και φοιτητές, εκκινεί πρακτικά το ARPANET τον Οκτώβριο του 1969, όταν γίνεται με επιτυχία η σύνδεση των δύο πρώτων κόμβων στα πανεπιστήμια UCLA και Στάνφορντ, με το πρώτο να έχει ήδη αποκτήσει τον κόμβο του τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς. Έχει προηγηθεί η έκδοση του #RFC1 τον Απρίλιο του 1968, όπου περιγράφεται ο τεχνικός πυρήνας του δικτύου. Αμέσως μετά στο δίκτυο μπαίνει και το πανεπιστήμιο της Γιούτα και ως το τέλος του 1970 έχουν μπει σε αυτό 13 συνολικά κόμβοι, έχοντας συνδεθεί σε αυτό η ανατολή με τη δυτική όχθη των ΗΠΑ. Την εποχή που το ARPANET δημοσιοποιείται στο συνέδριο της Ουάσινγκτον, ήδη το δίκτυο αποτελείται από 29 κόμβους, ενώ έχουν αναπτυχθεί και οι πρώτες εφαρμογές πάνω σε αυτό, με πρώτη και καλύτερη την υπηρεσία ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ (γνωστή σήμερα ως e-mail) από τον Ρέι Τόμλινσον (1971).
Μετά το συνέδριο του 1972 στην Ουάσινγκτον, το ARPANET ανοίγεται πλέον στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα του Δυτικού Κόσμου, με νέες ιδέες δικτύωσης να παρουσιάζονται αμέσως μετά. Μάλιστα, στο συνέδριο ορίστηκε η πρώτη ομάδα εργασίας IWG (Internetworking Working Group) με στόχο την οργάνωση των ερευνών που θα ακολουθήσουν. Μετά τον καθορισμό του πρωτοκόλλου TCP/IP που διέπει ως και σήμερα το Διαδίκτυο, το 1983, το αρχικό δίκτυο ARPANET γίνεται σιγά-σιγά μέρος του ευρύτερου δικτύου, από όπου θα γεννηθεί ο Παγκόσμιος Ιστός το 1990.
Αφήστε μια απάντηση