Γνωρίζεις πως…
Το Internet ξεκίνησε σαν μία web σελίδα στη διεύθυνση http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html, η οποία περιείχε πληροφορίας για το νέο πρότζεκτ με όνομα «WorldWideWeb» στον κεντρικό server του CERN καθώς και οδηγίες για τη δημιουργία σελίδας με υπερκείμενο (hypertext) και υπερσυνδέσεις (hyperlinks). Αν και η αρχική σελίδα ποτέ δεν αποθηκεύτηκε, μπορείτε να τη δείτε μετά από τις τροποποιήσεις που δέχτηκε δύο χρόνια αργότερα, εδώ.
Η πρώτη web page λοιπον αποτελούνταν από απλό κείμενο με πληροφορίες για το πρότζεκτ “WorldWideWeb” καθώς και οδηγίες για τη δημιουργία σελίδας με υπερκείμενο (hypertext) και υπερσυνδέσεις (hyperlinks). O δε browser του Μπέρνερς-Λι είχε δυνατότητα πρόσβασης σε Usenet newsgroups και σε αρχεία των FTP servers. Προκειμένου να προωθηθεί η χρήση του WWW μεταξύ των ερευνητών του CERN, αναρτήθηκε σύντομα -σε μορφή σελίδας- ο τηλεφωνικός κατάλογος του ιδρύματος.
Η αποδοχή του Παγκόσμιου Ιστού έγινε ταχύτατα από την ίδια την κοινότητα των ερευνητών, καθώς βρήκαν εξαιρετικά βολική τη χρήση των ιστοσελίδων για την ανάρτηση των εργασιών τους. Με τη βοήθεια της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο Μπερνερς-Λι τελειοποιεί το WWW και πολύ γρήγορα εμφανίζεται η ανάγκη δημιουργίας των πρώτων web browsers που θα αξιοποιήσουν το νέο μοντέλο δικτύωσης. Το 1994 ιδρύει την κοινοπραξία World Wide Web (W3C) που επιτηρεί τη συνεχή ανάπτυξή του Παγκόσμιου Ιστού, στην οποία παραμένει επικεφαλής ως και σήμερα.
Mετά από πολυάριθμους τίτλους και διακρίσεις, ο Σερ (από το 2004) Τίμοθι Τζον Μπερνερς-Λι είναι σήμερα μέλος του Τάγματος της Αξίας, Ιππότης-Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, της Βασιλικής Εταιρείας Μηχανικής και της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών, κάτοχος της έδρας 3Com στο Εργαστήριο Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του MIT και καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρονικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Σαουθάμπτον. Το περιοδικό Time τον κατέταξε ανάμεσα σε ένα από τα 100 λαμπρότερα πνεύματα του αιώνα και αναμφίβολα συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους, των οποίων η συνεισφορά άλλαξε τις ζωές όλων μας.
Αφήστε μια απάντηση