30/ 07/ 1986 | Tandy Color Computer 3

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 Ιουλίου 1986, η Tandy ανακοινώνει στο ξενοδοχείο Waldorf-Astoria της Νέας Υόρκης το δεύτερο διάδοχο του TRS-80 Color Computer, 6 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, Tandy Color Computer 3 3, ή -χαϊδευτικά- CoCo 3. Έναν ακόμη 8μπιτο home computer, συμβατό με τα προηγούμενα μέλη της οικογένειας TRS-80 τόσο σε επίπεδο software όσο και περιφερειακών συσκευών. Με το CoCo 3, η Tandy έβαλε στο στόχαστρο της την αγορά των Atari ST και Commodore Amiga.

Τρεις γενιές CoCo: Οι CoCo 2 και 3 ήταν σχεδόν πανομοιότυποι, και πιο μικρού μεγέθους από τον πρώτο TRS-80 Color Computer.

Στα έξι χρόνια που έχουν περάσει από τον πρώτο CoCo, οι αλλαγές στο χώρο των home computers είναι θεαματικές και ο ανταγωνισμός πολύ πιο σκληρός. Ο CoCo 3 αποτελεί ένα προϊόν συμβιβασμών της Tandy, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις που έχουν δημιουργήσει οι ST και Amiga στην αγορά. O CoCo 3 είναι σαφέστατα υποδεέστερος, αλλά και ταυτόχρονα πολύ πιο φθηνός (μόλις 220 δολάρια), παραμένοντας ένας 8bit υπολογιστής και μάλιστα με ξεπερασμένο επεξεργαστή, ο οποίος με τεχνάσματα καταφέρνει να αγγίξει τα 1,79 MHz. Είναι ενδεικτικό ότι για τη διευθυνσιοδότηση των 128ΚΒ της βασικής μνήμης, αυτή χωρίζεται σε 16 σελίδες των 8ΚΒ (που φτάνουν ακόμη και στις 256, για μνήμες της τάξης των 2ΜΒ από τρίτους κατασκευαστές). Μία ακόμη λογική της Tandy, βάση της οποίας δεν προχώρησε σε θεαματικές αναβαθμίσεις του hardware, είναι η εμπορική πορεία του Tandy 1000 (IBM-PC συμβατός), ο οποίος δεν έπρεπε να έχει εσωτερικό ανταγωνισμό.

Ο CoCo 3 «εξοπλιζόταν» επίσης με το λειτουργικό σύστημα OS-9. Ένα multitasking περιβάλλον στα πρότυπα του Unix, σχεδιασμένο από την Microware ειδικά για συστήματα με επεξεργαστή MC6809. Tης Microware και η Extended Color Basic, η οποία συνόδευε τον CoCo 3. Μία αναβαθμισμένη έκδοση της MS Basic, που εκμεταλλευόταν τις βελτιωμένες δυνατότητες γραφικών του υπολογιστή.

Το βάρος των εξελίξεων, του κατά τ’ άλλα πανομοιότυπου με τον CoCo 2, home computer της Tandy, δόθηκε στον τομέα των γραφικών. Το νέο ολοκληρωμένο κύκλωμα GIME (Graphics Input Memory Enhancement) αναλάμβανε την από κοινού διαχείριση γραφικών και μνήμης. Το τσιπάκι αυτό επέτρεπε:

 1. Την έξοδο αναλογικού RGB σήματος, ή composite, σε μόνιτορ (σε αντίθεση με το απλό TV-Out των CoCo 1 και 2). Κάτι που αύξανε κατακόρυφα την ευκρίνεια των γραφικών..
 2. Τη διαχείριση μνήμης έως 512ΚΒ (και εξωτερικά ως 2ΜΒ, από τρίτους κατασκευαστές).
 3. Κείμενο μεγέθους 80 χαρακτήρων, επί 24 γραμμές, 8 χρωμάτων, με πεζοκεφαλαία και δυνατότητα υπογράμμισης.
 4. Νέες υψηλότερες αναλύσεις γραφικών που φτάνουν ως τα 640×192 ή 225 pixels, με 4 χρώματα (απαραίτητα με μνήμη 512ΚΒ).
 5. Ως και 16 ταυτόχρονα χρώματα στην οθόνη, από παλέτα 64 χρωμάτων.

Βέβαια όλα αυτά δεν επαρκούσαν για να αντιμετωπίσει στα ίσια τον 16μπιτο ανταγωνισμό, αλλά περισσότερο τους 8μπιτους home computers που έχουν όμως αρχίσει να δείχνουν τα χρόνια τους. Παρόλα αυτά, ο CoCo 3 στάθηκε αξιοπρεπώς στην αμερικάνικη αγορά έως και το 1991, οπότε και ολοκληρώθηκαν οι πωλήσεις του. Αν και η Tandy παρουσίασε πολλά πρωτότυπα του Tandy IV, τελικά δεν κατασκεύασε ποτέ διάδοχό του.

TANDY TRS-80 COCO 3

Επεξεργαστής: 8bit Motorola MC68b09 στα 1,79 MHz
Μνήμη RAM / ROM: 128 ΚΒ (επεκτάσιμη έως τα 512 KΒ) / 32 KB
Γραφικά: 160×192/64 χρώματα, 320×192/16 χρώματα, 640×192/4 χρώματα
Θύρες: Κασετόφωνο, Composite Video, RGB αναλογικό, 2 θύρες joystick, cartridge, RS232
Floppy disk: 5,25» (προαιρετικό)
Λειτουργικό Σύστημα: OS-9 Level 2 (multitasking)

Περισσότερα στοιχεία για τον Tandy Color Computer 3
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

4 Comments

 1. dony
  30/Ιούλιος/2018 at 5:01 μμ

  Συγχαρητήρια Δημήτρη, πολύ ενδιαφέρον. Ειδικά επειδή έχει να κάνει με ένα μηχάνημα που ήταν σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα. Τουλάχιστον κάποιοι γνώριζαν τον Dragon 32 που ήταν σχεδόν πανομοιότυπος, οπότε πάλι καλά!

  • ScorpioGr
   31/Ιούλιος/2018 at 3:17 μμ

   Φίλε Παναγιώτη σε ευχαριστώ πολύ!
   Το έχουμε ξαναπεί… ζούμε για αυτά!!!!

 2. npac
  31/Ιούλιος/2018 at 12:41 μμ

  Ο TRS 80 CoCo (πρώτη και δεύτερη γενιά) και ο Dragon 32/64 ήταν τόσο όμοιοι μεταξύ τους που πολλοί αναρωτιώντουσαν ποιος αντέγραψε ποιον. Στην πράξη ούτε η Tandy αντέγραψε τον Dragon ούτε το αντίθετο: η Motorola, κατασκευάστρια του επεξεργαστή 6809 είχε δημιουργήσει μια πληρέστατη demo σχεδίαση 8bit υπολογιστή με τον επεξεργαστή της και με ολοκληρωμένα υποστήριξη δικά της, για να διαφημίσει τις ικανότητες του 6809. Η σχεδίαση αυτή ήταν τόσο καλή (και δωρεάν διαθέσιμη) που την χρησιμοποίησαν και η Tandy και η Dragon για τα δικά τους (?) προϊόντα!

  Στον CoCo 3 απλά άλλαξαν ένα ολοκληρωμένο για να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη ανάλυση γραφικών και μεγαλύτερη μνήμη – τα δύο χαρακτηριστικά που μπορούν εύκολα να εκφραστούν με αριθμούς και να χρησιμοποιηθούν από το τμήμα marketing 🙂

  • ScorpioGr
   31/Ιούλιος/2018 at 3:20 μμ

   Φίλε Npac Πολύ σωστά!!!
   Σε ευχαριστώ για τις πολύ χρήσιμες πρόσθετες πληροφορίες σου!!!
   (Δες στην περιοχή “Υπολογιστές” (σε ότι είναι μέχρι τώρα έτοιμο) αν έχεις να δώσεις και άλλες χρήσιμες πληροφορίες που ζητάω)

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>