ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 01 Αυγούστου 1979, παρουσιάζεται από τις σελίδες του περιοδικού Creative Computing ο EACA EG-3003. Γνωστός ως EACA Video Genie, είναι ο πρώτος από μία σειρά οικιακών υπολογιστών κλώνων του Tandy TRS-80, κινέζικης κατασκευής. Και μάλιστα, ο πιο γνωστός κλώνος του TRS-80, καθώς είναι ο μόνος που διατέθηκε στην παγκόσμια αγορά.

Η κινέζικη EACA εκμεταλλεύτηκε το όνομα του TRS-80, όντας ένας από τους πρώτους προσωπικούς/οικιακούς υπολογιστές που διατέθηκε παγκοσμίως στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Χωρίς την επίσημη άδεια της Tandy, κατασκεύασε το 1979 τον κλώνο του TRS-80, Video Genie, και μέσω πολλαπλών διαύλων κατάφερε να το διαθέσει στην παγκόσμια αγορά από τις αρχές του 1980. Το Video Genie έγινε γνωστό με διάφορα ονόματα, ανάλογα με την αγορά όπου διατέθηκε: Video Genieστην Ευρώπη (σ.σ. και στην Ελλάδα), PMC-80 στη Β. Αμερική, System 80 (από την Dick Smith) στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, TRZ-80 στη Ν. Αφρική.

Τα νεότερα μοντέλα Video Genie κυκλοφόρησαν και στην ελληνική αγορά. Στη φωτογραφία διαφήμιση του Model III (επαγγελματικό μοντέλο με αριθμητικό πληκτρολόγιο αντί κασετοφώνου), μαζί με το πλήρες σετ περιφερειακών.

Το Video Genie ήταν ταυτόσημο από πλευράς σύνθεσης με τον TRS-80, αλλά με χαμηλότερη τιμή και ενσωματωμένο το κασετόφωνο στο κυρίως σώμα του υπολογιστή. Παρόλο που θεωρητικά ήταν 100% συμβατό σε επίπεδο software, οι διαφορές στα πληκτρολόγια μεταξύ του υπολογιστή της EACA κι εκείνου της Tandy, προκαλούσαν δυσλειτουργίες. Για παράδειγμα, από το Video Genieαπουσίαζαν τα πλήκτρα TAB και CLEAR. Τα προβλήματα αυτά επιλύθηκαν με το ανανεωμένο μοντέλο (PMC-81) με τρία επιπλέον πλήκτρα, που άρχισε να διατίθεται στα τέλη του 1980. Από εκεί και πέρα, δεν διέθετε κάτι ξεχωριστό, παραμένοντας ένα τυπικό ασπρόμαυρο -με πρωτόγονα γραφικά- σύστημα, χωρίς ήχο και μικρή επεκτασιμότητα στη βασική του σύνθεση. Το πιο αξιόλογο περιφερειακό ήταν το EG3014 Expander, το οποίο συνδεόταν στη θύρα επέκτασης και παρείχε επιπλέον παράλληλη θύρα Centronics και ελεγκτή για έως και 4 εξωτερικά FDD. Ως έξτρα παρέχονταν και η σειριακή θύρα RS232, καθώς και ένα S100 interface που το καθιστούσε συμβατό με το πολύ διαδεδομένο πρότυπο διαύλου S100 των πρώτων μικροϋπολογιστών. Να σημειωθεί, ότι τόσο η παράλληλη όσο και η σειριακή θύρα είχαν διαφορετική χαρτογράφηση από εκείνες του TRS-80, με αποτέλεσμα ο Video Genie να μην δέχεται περιφερειακές συσκευές της Tandy.

Η EACA κατάφερε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ο TRS-80 ήταν σημαντικά πιο ακριβός σε κάποιες χώρες όπου εισαγόταν από τις ΗΠΑ, προσφέροντας τον Video Genie σε πολύ πιο προσιτή τιμή. Στις ΗΠΑ, όπου το πλεονέκτημα της τιμής ήταν πολύ μικρότερο, οι PMC-80/81 έκαναν σχετικά μικρές πωλήσεις, ενώ η Tandy απάντησε με αγωγή για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Κάτι που τελικά όμως δεν εμπόδισε την πώλησή του στα καταστήματα.

Έως το 1982, η EACA παρουσίασε δύο ακόμη μοντέλα Video Genie, με την έκδοση ΙΙΙ να μπορεί αν τρέξει και CP/M. Ο Color Genie, ο πρώτος έγχρωμος οικιακός υπολογιστής της EACA, κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1983 και βασιζόταν στο ίδιο hardware (δηλαδή δεν ήταν συμβατός με τον TRS-80 Color Computer).

EACA Video Genie 1

Επεξεργαστής: 8bit Zilog Z80A στα 1,77 MHz
Μνήμη RAM/ROM: 16 KB (επεκτάσιμη στα 48 KB) / 12 KB
Γραφικά: 128×48 dots, μονόχρωμα
Πληκτρολόγιο: Μηχανικό QWERTY, 54 πλήκτρων
Media: Κασέτα (ενσωματωμένο κασετόφωνο 500 baud)
Θύρες: Video out, Expansion (bus), εξωτ. κασετόφωνο
OS/Εφαρμογές: TRS-DOS, NEWDOS 80, MS BASIC Level II
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>