31/ 07/ 1980 | TANDY TRS-80 Color Computer

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31 Ιουλίου 1980, η Tandy παρουσιάζει τον πρώτο της οικιακό υπολογιστή και το πρώτο έγχρωμο μοντέλοτης πολυπληθούς οικογένειας TRS-80. Ο TRS-80 Color Computer ή χαϊδευτικά CoCo αν και δε σχεδιάστηκε για οικιακή χρήση, υπήρξε τελικά από τους πρώτους home computer που μπήκαν σε κυκλοφορία και μάλιστα συνέχισε να εξελίσσεται σχεδόν για μία δεκαετία.

Η 31η Ιουλίου 1980 ήταν μία από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες στην οικογένεια υπολογιστών TRS-80. Την ίδια εκείνη ημέρα η Tandy ανακοίνωσε τρία νέα μοντέλα. Το πρώτο της έγχρωμο οικιακό υπολογιστή TRS-80 Color Computer, το πρώτο της υπολογιστή τσέπης TRS-80 Pocket Computer και το τρίτο μέλος της σειράς προσωπικών υπολογιστών, TRS-80 Model ΙΙΙ.

Tandy TRS-80 Color Computer

Ειδικότερα για τον TRS-80 Color Computer ή απλά CoCo, υπήρξε ένα προϊόν τριετούς εξέλιξης με ειδική αποστολή.  Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν μοιραζόταν κοινό hardware με τον αρχικό TRS-80. Ο CoCo άρχισε να σχεδιάζεται το 1977 σε συνεργασία με τηνMotorola, κάτω από το συνεργατικό πρόγραμμα «Green Thumb» για αγρότες, οργανωμένο από την Εθνική Υπηρεσία Μετεωρολογίας, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και το πανεπιστήμιο του Κεντάκι. Ο CoCo θα είχε το ρόλο τερματικού με δυνατότητα σύνδεσης στην τηλεόραση, όπου θα απεικόνιζε καιρικά δεδομένα απαραίτητα στους αγρότες. Τα δεδομένα αυτά θα λάμβανε από τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό της Motorola. Όλα τα βασικά τσιπάκια του CoCo ήταν κι αυτά κατασκευασμένα από τη Motorola.

Τελικά το πρόγραμμα «Green Thumb» παρέμεινε σε πειραματικό στάδιο, αλλά το τερματικό της Tandy εξελίχθηκε σε έναν πλήρη οικιακό υπολογιστή που άρχισε να πωλείται από το δίκτυο καταστημάτων της RadioShack το φθινόπωρο του 1980. Η συνεργασία με την Motorola είχε κάποια θετικά αποτελέσματα, αλλά και πολλά αρνητικά για τον CoCo.

Τα 8 χρώματα της παλέτας του Motorola MC6847 VDG, εμφανίζονταν ταυτόχρονα μόνο σε mode κειμένου και ψευδογραφικών.

Πρώτα από όλα ο Motorola 6809(εξέλιξη του MC6800) ήταν ένας από τους πιο σύγχρονους και ταχείς 8μπιτους επεξεργαστές της εποχής του. Ήταν όμως ταυτόχρονα και αρκετά πιο ακριβός από τον MOS 6502, με τον οποίο εξοπλίζονταν οι κυριότεροι ανταγωνιστές του CoCo (Apple II, Atari 400/800, Commodore VIC-20) και ταυτόχρονα καθιστούσε το σύστημα ασύμβατο με τους υπόλοιπους υπολογιστές TRS-80, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν επεξεργαστή Zilog Z80. Το τσιπάκι γραφικών (VDG – Video Display Generator) MC6847 καθιστούσε μεν τον CoCo έναν από τους πρώτους έγχρωμους home computer, ήταν όμως αρκετά πρωτόγονο, με χαμηλές δυνατότητες (σ.σ. μόλις 4 χρώματα σε mode γραφικών). Hardware sprites δεν υποστήριζε, ενώ όλες οι διεργασίες γραφικών επιβάρυναν τον επεξεργαστή, με αποτέλεσμα να χάνεται το πλεονέκτημα της ταχύτητας σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Ένα από τα πλέον ισχυρά χαρακτηριστικά του ήταν η έκδοση της Microsoft BASIC για τον CoCo. Προσφέρθηκαν τρεις εκδοχές της γλώσσας μαζί με τον υπολογιστή. Οι δύο πλουσιότερες (Extended Color BASIC και Disk Extended Color BASIC) αξιοποιούσαν αποτελεσματικά τα γραφικά και την εξωτερική μονάδα disk drive. Τέλος, τα 399 δολάρια της αρχικής τιμής του τον τοποθετούσαν στην ακριβή κατηγορία home computer.

Παρόλα τα μειονεκτήματά του και την εμφανώς μέτρια ποιότητά του, ο CoCo δεν τα πήγε άσχημα στην αγορά.  Η Tandy υποστήριξε τον υπολογιστή της έως το 1986, οπότε και παρουσιάστηκε το τελευταίο μοντέλο TRS-80 Color Computer, που ήταν στην εποχή του ο ισχυρότερος 8μπιτος υπολογιστής της αγοράς. Παρόλο που υστερούσε σε τεχνολογία σε σχέση με τον 16μπιτο πλέον ανταγωνισμό του, ο CoCo 3 παρέμεινε στην αγορά έως και το 1990. Σε ό,τι αφορά το αρχικό μοντέλο, έγινε η βάση ενός μικρού αριθμού κλώνων σε όλο τον κόσμο, με πιο γνωστό εκείνο της ουαλλικής Dragon Data. Ο Dragon 32/64που παρουσίαστηκε το 1982 στην Μεγάλη Βρετανία, υπήρξε κι αυτός αποτέλεσμα ενός προγράμματος οργάνωσης με υπολογιστές για αγρότες και υπήρξε συμβατός κατά 95% με τον TRS-80 Color Computer.

TANDY TRS-80 COLOR COMPUTER

Επεξεργαστής: 8bit Motorola 6809E στα 0,895/1,79 ΜHz
Μνήμη RAM/ROM: 4 KΒ (επεκτάσιμη στα 16 KΒ) / 8 KB
Γραφικά: MC6847 VDG, 256×192 pixels, παλέτα 9 χρωμάτων
Ήχος: 1 κανάλι (θορύβου)
Πληκτρολόγιο: QWERTY τύπου calculator
Θύρες: TV-out, RS232, 2x Joystick, εξωτ. κασετόφωνο, Cartridge
OS/Εφαρμογές
: OS/9, Microsoft BASIC (Color & Disk Color Extended)
Διαστάσεις: 36,9×34,4×9,4 εκατοστά
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>