08/ 11/ 1919 | αυτόματο τηλεφωνικό κέντρο

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 08 Νοεμβρίου 1919, τοποθετείται το πρώτο μεγάλης κλίμακας αυτόματο τηλεφωνικό κέντρο στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, από την AT&T Bell. Βασίζεται στον επιλογέα του Στρόουγκερ, γνωστό και ως SXS (step-by-step). H πρώτη υλοποίηση κέντρου SXS χρονολογείται από το 1895(στην Ιντιάνα).

Πριν φτάσουμε στο τηλεφωνικό κέντρο της AT&T Bell, προηγείται η ιστορία του εργολάβου κηδειών Άλμον Στρόουγκερ, ο οποίος -σύμφωνα με το θρύλο- σχεδίασε το αυτόματο τηλεφωνικό κέντρο το 1888, επειδή υποπτευόταν ότι μία τηλεφωνήτρια που ήταν σύζυγος ανταγωνιστή του, προωθούσε τηλέφωνα πελατών του στον άντρα της. Καρδιά του εν λόγω συστήματος, ο υψοστροφικός ή βηματοπορικός(step-by-step ή SXS) διακόπτης, τον οποίο εφηύρε (και πατεντάρισε το 1891) ο Στρόουγκερ. Η τηλεφωνική συσκευή εφοδιαζόταν με έναν τηλεγραφικό διακόπτη, μέσω του οποίου αποστέλνονταν ηλεκτρικά σήματα που αντιστοιχούσαν στα ψηφία 0-9. Από την ίδια αυτή τεχνική θα προέλθει και ο επιλογικός δίσκος των τηλεφώνων μερικά χρόνια αργότερα. Στο τηλεφωνικό κέντρο όπου κατέληγαν τα σήματα αυτά, ένας βραχίονας ανυψώνονταν σε δέκα επίπεδα και στη συνέχεια περιστρεφόταν σε δέκα σημεία (ανάλογα με τον αριθμό κλήσης) για να συνδέσει την αντίστοιχη γραμμή του δέκτη της κλήσης. Εξ ου και ο όρος «υψοστροφικός διακόπτης«. Με αυτόν τον τρόπο συνδέονταν αυτόματα 100 τηλεφωνικές γραμμές μεταξύ τους.

Σειρά υψοστροφικών διακοπτών σε αναλογικό αυτόματο τηλεφωνικό κέντρο.

Αφορμή για την εγκατάσταση του αυτόματου τηλεφωνικού κέντρο του Νόρφολκ το 1919, υπήρξε μία απεργία στη Βοστώνη, λίγους μήνες νωρίτερα. Οι τηλεφωνήτριες που χειρίζονταν το τηλεφωνικό κέντρο απέργησαν, με αίτημα την αύξηση του πολύ χαμηλού ημερομισθίου του, διακόπτοντας τις τηλεπικοινωνίες της περιοχής. Μπορεί η AT&T, μετά το χάος της μίας και πλέον εβδομάδας από την απεργία, να έδωσε κάποιες αυξήσεις προκειμένου να διακοπεί η κινητοποίηση, ωστόσο τα χειροκίνητα τηλεφωνικά κέντρα παύουν να είναι τόσο προσοδοφόρα. Η εταιρεία στρέφεται προς τους αυτόματους διακόπτες, συνάπτοντας πενταετές συμβόλαιο με την Automatic Electric (ΑΕ), προκειμένου να αντικαταστήσει τα τηλεφωνικά της κέντρα με αυτόματα. H AE είχε από το 1898 εξαγοράσει τόσο τις πατέντες, όσο και την ίδια την εταιρεία του Στρόουγκερ και ειδικευόταν στην κατασκευή τηλεφωνικών κέντρων με χρήση του διακόπτη SXS. Η ΑΕ θα γίνει ο βασικός προμηθευτής της ΑΤ&T με αυτόματα τηλεφωνικά κέντρα έως και το 1936, ξεκινώντας με την εγκατάσταση στο Νόρφολκ το Νοέμβριο του 1919.

Να σημειωθεί ότι με την τεχνική SXS του Στόουγκερ λειτουργούσαν πολλά αναλογικά κέντρα ακόμη και έως τα τέλη του 20ου αιώνα. Επίσης, ο πρώτος ψηφιακός διακόπτης τέθηκε σε λειτουργία στα εργαστήρια της Bell, τον Ιούνιο του 1960.

Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>