07/ 11/ 1994 | ΚΟΙΝΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ CHRP (POWERPC)

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 07 Νοεμβρίου 1994, οι AppleIBM και Motorola ανακοινώνουν την κοινή πλατφόρμα CHRP (Common Hardware Reference Platform), βάση της οποίας μελλοντικοί υπολογιστές βασισμένοι στην αρχιτεκτονική PowerPC θα μπορούν να τρέξουν όλα τα γνωστά λειτουργικά συστήματα της εποχής. Μία πολύ φιλόδοξη προοπτική που όμως ήταν μοιραίο να μην καταλήξει πουθενά.

Το κοινό πρότυπο CHRP αποτελεί το τρίτο βήμα της συνεργασίας AIM (Apple-IBM-Motorola) γύρω από την αρχιτεκτονική PowerPC, η οποία έχει συναφθεί από το 1991. Έχει προηγηθεί η διατύπωση του PReP (PowerPC Reference Platform) από την ΙΒΜ. Ένα πρότυπο αντίστοιχο των PC, που όμως αντί για να βασίζεται στην x86 αρχιτεκτονική, υλοποιεί την PowerPC με δυνατότητα να τρέχει πολλαπλά λειτουργικά συστήματα και πιο συγκεκριμένα τα Windows NT, OS/2, AIX, Solaris και Taligent. To CHRP αποτελούσε ένα είδος επέκτασης του PReP προσαρμόζοντας τμήματα της αρχιτεκτονικής Power Macintosh, με στόχο την αύξηση του αριθμού των συμβατών με την κοινή πλατφόρμα λειτουργικών συστημάτων, συμπεριλαμβάνοντας επιπλέον το Mac OS και το Netware της Novell. Προκειμένου να γίνει αυτό εφικτό, το CHRP υιοθέτησε το πρότυπο OpenFirmware, όπως το όρισε το ΙΕΕΕ (Institute of Electrical and Electronics Engineers) την ίδια χρονιά (IEEE 1275-94).

POWERPC

Motorola Starmax 6000

Από τις αρχές του 1994 η Apple είχε ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να «ανοίξει» την αγορά Mac, επιτρέποντας την χρήση των δικών της ROM από τρίτους κατασκευαστές, ώστε να αναπτυχθεί μία νέα αγορά Mac συμβατών στα πρότυπα των ΙΒΜ-PC. Το CHRP ήρθε για να προωθήσει αυτήν την προοπτική, επιτρέποντας στους κατασκευαστές να βασιστούν σε ένα ακόμη πιο ανοικτό αλλά και συγκεκριμένο πρότυπο σχεδιασμού υπολογιστών. Ωστόσο η αγορά αυτή δεν θα αναπτυχθεί, πέρα από τα μετρημένα στα δάκτυλα μοντέλα «κλώνων» Mac που θα κυκλοφορήσουν την επόμενη πενταετία. Ακόμη όμως κι αυτά δεν υποστηρίζουν το CHRP. Τα μόνο δύο συστήματα που αξιοποίησαν την κοινή αυτή πλατφόρμα ήταν το Motorola Starmax 6000, που όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην αγορά, και κάποια από τα μοντέλα της σειράς RS/6000 των workstations της ΙΒΜ, τα οποία διέθεταν επεξεργαστές PowerPC 603/604 κι έτρεχαν το λειτουργικό σύστημα ΑΙΧ.

Την ταφόπλακα στο CHRP θα βάλει ήδη από το 1997 η επιστροφή του Στιβ Τζομπς στην Apple. Το εγχείρημα της «κλωνοποίησης» των Power Macintosh αντί για κέρδη, έφερε μεγαλύτερες απώλειες στην Apple. Ο Τζομπς ουδέποτε συμπάθησε την ιδέα των συμβατών και το πρώτο πράγμα που κάνει επιστρέφοντας στο τιμόνι της Apple ήταν να αυξήσει την τιμή των αδειών χρήσης ROM από τρίτους κατασκευαστές. Η αγορά των Mac συμβατών χάνει την υποστήριξή της και τελικά το όλο εγχείρημα σβήνει όταν Apple η αποφασίζει να μην δώσει άδειες για το Mac OS 8 -το οποίο παρεμπιπτόντως θεωρητικά υποστηρίζει το CHRP- στις περισσότερες εταιρείες που κατασκεύαζαν τότε Power Mac συμβατά. Περισσότερες λεπτομέρειες για την αγορά Mac συμβατών, μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο Macλώνοι του “Retrocity.gr”. Από την πολύ φιλόδοξη συνεργασία ΑΙΜ, στην Apple απομένει μόνο η αρχιτεκτονική PowerPC, στην οποία θα συνεχίσει να βασίζει όλα τα συστήματά της (notebook, desktop, server) έως και το 2006.

Μία «ουρά» των PReP και CHRP πρέπει να θεωρείται η πρωτοβουλία PAPR (Power Architecture Platform Reference) του Power.org, πάνω στην οποία αναπτύσσονται συστήματα PowerPC που τρέχουν Linux.

Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>