05/ 11/ 2007 | ANDROID OS

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 05 Νοεμβρίου 2007, γίνεται η πρώτη παρουσίαση της πλατφόρμας Android για φορητές συσκευές, παράλληλα με την ίδρυση του Open Handset Alliance, μιας κοινοπραξίας 48 εταιρειών (τηλεπικοινωνιών, λογισμικού και hardware) που αναλαμβάνει την υποστήριξη και προώθησή του. Η αρχική πλατφόρμα σχεδιάστηκε από την Google.

ANDROID OS

HTC Dream. Το πρώτο smartphone της αγοράς που εφοδιάστηκε με Android (Οκτώβριος 2008)

H ανάπτυξη του Android έχει τις βάσεις της στην ομώνυμη εταιρεία, Android Inc και τους ιδρυτές της, το 2003, Άντι Ρούμπιν, Ριτς Μάινερ, Νικ Σίαρς και Κρις Γουάιτ. Αν και αρχικά επιδίωκαν τη δημιουργία ενός κοινού λειτουργικού συστήματος για ψηφιακές κάμερες, πολύ γρήγορα στράφηκαν προς τη νεότατη τότε αγορά των smartphones. Το 2005, η Google εξαγοράζει την Android και τοποθετεί τα στελέχη της σε θέσεις κλειδιά για την εξέλιξη του Android. Με αυτήν την πάγια τακτική μεγέθυνσις της, η Google μπήκε αποφασιστικά και επιθετικά σε μία ακόμη αγορά όπου κυριαρχούσαν η Nokia, η Apple και η Microsoft.

Ο κώδικας του Android βασίστηκε στοLinux και συγκεκριμένα στην έκδοση 3 του πυρήνα του. Είναι γραμμένος σε Cκαι υποστηρίζει κατ’ αρχήν επεξεργαστές ARM v7 RISC (Cortex), αν και πρόσφατα εξελίχθηκε παράλληλα -και ανεπίσημα- έκδοση για επεξεργαστές x86. Για την εκτέλεση των εφαρμογών (apps) που είναι γραμμένες σε Java χρησιμοποιείται η Dalvik Virtual Machine (εικονική «μηχανή»). Το Android δεν αντιλαμβάνεται απευθείας Java και η “μηχανή” αυτή είναι υπεύθυνη για την δημιουργία των εκτελέσιμων αρχείων των εφαρμογών προκειμένου να “τρέξει” το λειτουργικό σύστημα. Ο πηγαίος κώδικας της κάθε έκδοσης γίνεται διαθέσιμος για τροποποιήσεις με χρήση αδειών Apache και GNU. Με αυτόν τον τρόπο χτίστηκε μία πολύ ενεργή και ενθουσιώδης κοινότητα που αναπτύσσει εφαρμογές και τροποποιημένες εκδόσεις του Android. Μέχρι όμως την εμφάνιση της κάθε νέας έκδοσης, ο κώδικάς της παραμένει ιδιωτικός.

Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ανοικτό πρότυπο, το κύριο συστατικό επιτυχίας του Android είναι η ευελιξία του. Η πλατφόρμα Android βρήκε εφαρμογή σε δεκάδες καταναλωτικές συσκευές πέρα από τα smartphones, όπως π.χ. σε τηλεοράσειςπαιχνιδοκονσόλες και κάμερες. Έως το 2013, είχαν αναπτυχθεί πάνω από 700.000 apps για Android, με το λειτουργικό σύστημα της Google να προτιμάται από το 70% της κοινότητας ανάπτυξης εφαρμογών. Την ίδια χρονιά, το Android κατείχε την πλειονότητα της αγοράς smartphones (64%), με τη Samsung που αποτελεί μέλος του Open Handset Alliance να οδηγεί το χορό. Σήμερα, το Android βρίσκεται στην έκδοση 4.3 Jelly Bean, ενώ το Σεπτέμβρη του 2013 ανακοινώθηκε η έκδοση 4.4 KitKat.

To Android βρήκε τη θέση του σε μία σειρά από καταναλωτικές συσκευές, εκτός των smartphones. Όπως για παράδειγμα σε μία νέα και πολύ δυναμική υποκατηγορία τηλεοράσεων, των λεγόμενων smart TV, με δυνατότητα πλοήγησης στο διαδίκτυο.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ANDROID OS

  • Γραφικά: Υποστηρίζει 3D γραφικά βασισμένα στις βιβλιοθήκες του OpenGL ES 2.0 προτύπου. Από πλευράς αναλύσεων, πέρα από την υποστήριξη των τυπικών οθονών smartphones, προσαρμόζεται και σε μόνιτορ/τηλεοράσεις με αναλύσεις VGA ή και μεγαλύτερες.
  • Δίκτυα: Το Android υποστηρίζει τις τεχνολογίες GSM/EDGE, IDEN, CDMA, EV-DO, UMTS, Bluetooth, Wi-Fi, LTE, NFC and WiMAX.
  • Media: Το Android υποστηρίζει τα ακόλουθα πρότυπα βίντεο/ήχου/εικόνας: WebM, H.263, H.264, AAC, HE-AAC, MPEG-4 SP, AMR, AMR-WB, MP3, MIDI, Ogg Vorbis, FLAC, WAV, JPEG, PNG, GIF, BMP, WebP
  • Εξωτερικές συσκευές: Το Android μπορεί να αξιοποιήσει φωτογραφικές μηχανές, οθόνεις αφής, συσκευές GPS, gaming χειριστήρια, θερμόμετρα, βαρόμετρα, γυροσκόπια, επιταχυνσιόμετρα, μαγνητόμετρα, αισθητήρες πίεσης κ.α.
  • Αποθηκευτικά μέσα: Το Android αναγνωρίζει συστήματα αρχείων FAT32, Ext3 ή  Ext4. Μέσω USB μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε εξωτερικό δίσκο σε αυτό το format. Μέσω εφαρμογών αναπτυγμένων από τρίτους αναγνωρίζονται κι άλλα δημοφιλή file systems, όπως NTFS, HFS Plus και exFAT.
  • Multi-touch (χειρισμός μέσω επιφάνειας αφής με περισσότερα από ένα δάκτυλα): Αν και υποστηρίζει multi-touch, αρχικά αυτή η δυνατότητα αφαιρέθηκε από τον πυρήνα του, για να μην υπάρξουν προστριβές με την Apple που κατέχει τις περισσότερες πατέντες.
  • Java Apps: βλ. κείμενο
  • Βίντεο-κλήσεις: Δεν υπάρχει πηγαία υποστήριξη από το Android, ωστόσο επιτυγχάνεται μέσω εφαρμογών όπως το Skype και το Google Talk που ενσωματώθηκαν σε αυτό από την έκδοση 2.3.
  • Multitasking: Υφίσταται η δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας πολλαπλών εφαρμογών, με απόδοση τμημάτων της μνήμης σε κάθε μία από αυτές.
  • Αναγνώριση φωνής: Αρχικά μπορούσε να γίνει αναζήτηση στις επαφές με φωνητική εντολή. Στη συνέχεια (έκδοση 2.2 και μετά) προστέθηκαν και φωνητικές εντολές για την πλοήγηση στις λειτουργίες του. Επίσης ενσωματώνει εφαρμογή «text to speech».
ANDROID OS
ANDROID OS
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>