22/ 07/ 1982 | ORIC-1

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 Ιουλίου 1982, ανακοινώνεται ο 8μπιτος οικιακός υπολογιστής Oric-1, που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 1983. Πρόκειται για ένα από τα πολλά μοντέλα οικιακών υπολογιστών που κατασκευάστηκαν από βρετανικές εταιρείες στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’80, που επιχείρησαν να βρουν μία θέση στην τεράστια νέα αγορά που «άνοιξε» η Sinclair με τους ΖΧ80/81 και τον ZX Spectrum.

Η Tangerine Computer Systems βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο ζωής της, έχοντας στο ενεργητικό της το κιτ Microtan 65, βασισμένο στον επεξεργαστή 6502 της MOS, όταν αποφασίζει να μπει στην αγορά των home computers. Η προφανής αιτία ήταν η επιτυχία του ZX Spectrum στην Ευρώπη. Γι’ αυτό το λόγο, η εταιρία ίδρυσε το θυγατρικό σχήμα Oric Products International και επιχείρησε με τους υπολογιστές Oric να αξιοποιήσει την αγορά  αυτή.

Το 1983 o πρώτος από τους home computers της Oric, ο Oric-1, διέθετε προδιαγραφές, μέγεθος, αλλά και τιμή παρόμοια με εκείνα του ZX Spectrum 16/48K, Το μόνο σημείο στο οποίο προσπερνούσε άνετα τον ανταγωνιστή του, ήταν ο ο τομέας του ήχου, καθώς ενσωμάτωνε το κύκλωμα AY-3-8910 της General Instruments (αντί του απλού beeper του Spectrum), όπως αργότερα οι MSXAmstrad CPC και Atari ST. Λόγω της προηγούμενης εμπειρίας, επιλέχτηκε ο επεξεργαστής MOS 6502A, αντί του εξίσου δημοφιλούς Zilog Z80 του Spectrum. Κατά τ’ άλλα, η φιλοσοφία του Oric-1 υπήρξε πανομοιότυπη με του κυριότερου ανταγωνιστή του. Ακόμη και παρόμοιο λαστιχένιο πληκτρολόγιο επιλέχθηκε προκειμένου να συμπιεστεί το κόστος.

O Atmos, διάδοχο μοντέλο του Oric-1, ήρθε ένα χρόνο αργότερα να διορθώσει κάποια τεχνικά προβλήματα του προκατόχου του και να αναβαθμίσει την ποιότητά του.

Αν και η Oric είχε προβλέψει 350.000 πωλήσεις, ο Oric-1 καταφέρνει να πουλήσει λίγο περισσότερα από 200.000 κομμάτια. Ακόμη κι έτσι όμως, ο Oric-1 ήταν ένα επιτυχημένο σύστημα που μπόρεσε να εξασφαλίσει τη συνέχεια της σειράς  Και πιο συγκεκριμένα, την επόμενη χρονιά, εμφανίζεται ο εμφανισιακά πιο μοντέρνος και ακόμη πιο επιτυχημένος Oric Atmos, που έρχεται να βελτιώσει κάποια προβλήματα νεότητας του Oric 1, και κυρίως τα bugs της ROM, ενώ αντικαθιστά και το λαστιχένιο πληκτρολόγιο του προκατόχου του, με ένα “κανονικό” (πλαστικό). Οι υπολογιστές της Oric αποκτούν ένα αξιοπρόσεκτο σετ περιφερειακών, μεταξύ των οποίων και floppy disks. Επιπλέον, η εταιρεία παρέχει την άδεια κατασκευής και σε βαλκανικές χώρες, που τότε ανήκουν στο λεγόμενο “ανατολικό μπλοκ”, όπως η Γιουγκοσλαβία και η Βουλγαρία (Nova 64 και Pravetz 8D αντίστοιχα). Τη μεγαλύτερη επιτυχία όμως, εκτός Μεγ. Βρετανίας, οι υπολογιστές της Oric την έκαναν στη γειτονική Γαλλία, ξεπερνώντας συνολικά τις 100.000 πωλήσεις.

ORIC-1

Επεξεργαστής: 8bit MOS 6502A στo 1 MHz
Μνήμη RAM: 16 ή 48 KB
Μνήμη ROM: 16 KB
Γραφικά: 240×200 pixels, 8 χρώματα
Ήχος: 3 κανάλια 8 οκτάβων + 1 θορύβου
Θύρες: RGB, Expansion (bus), Κασετόφωνο, Εκτυπωτής
Διαστάσεις: 28×17,8×1,5 εκατοστά
Βάρος: 848 γραμμάρια
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>